De zeldzame Beatlesplaat met het handschrift van Brian Epstein

Fan legt 98.000 euro neer voor zeldzame Beatlesplaat

Op een Britse veiling heeft een liefhebber bijna een ton neergelegd voor een 78-toeren-plaatje van de Beatles. De plaat werd in 1962 geperst vlak voor de doorbraak van de groep. Het zeldzame exemplaar lag ruim vijftig jaar, verpakt in papier, thuis bij Les Maguire, de toetsenist van Gerry and the Pacemakers, die net als de Beatles uit Liverpool afkomstig waren.

Op het plaatje staan de nummers 'Till there was you' en 'Hello little girl'. Beatles-manager Brian Epstein schreef op de labels de namen van de nummers en van de Beatles zelf.

Epstein gaf de plaat aan producer George Martin van platenmaatschappij EMI, in de hoop dat die de band een contract zou aanbieden. Martin raakte overtuigd van de kwaliteiten van de band en zou in de navolgende jaren vrijwel alle platen van de Beatles produceren. Hij overleed begin deze maand op 90-jarige leeftijd.

Huis kopen

Martin gaf het plaatje in 1962 terug aan Epstein, die het exemplaar een jaar later aan Maguire schonk. Die verklaarde later dat hij er niets mee deed en dat hij de plaat aan zijn kleindochter had gegeven, zodat ze van de opbrengst een huis kon kopen.

Op de veiling in Warrington konden belangstellenden wereldwijd meebieden. Een onbekende bieder uit Manchester had er het hoogste bedrag voor over: 77.500 pond ofwel 98.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl