Militairen op luchthaven Zaventem, de ochtend na de aanslagen
NOS Nieuws

Openbare leven in Brussel nog lang niet normaal

Treinen en metro's rijden sinds vanochtend 7.00 uur weer in Brussel, maar het openbare leven in de stad is nog verre van normaal. Veel stations zijn nog dicht en er rijden minder metro's. Het vervoersbedrijf MIVB rijdt vanavond uit veiligheidsoverwegingen niet meer na 19.00 uur.

Iedereen moet er rekening mee houden dat de treinen, bussen en metro's onregelmatig rijden, zegt correspondent Gwen ter Horst. "Het komt heel moeizaam weer op gang. Er zijn heel veel lijnen die niet rijden en er zijn heel veel militairen op de treinstations zichtbaar aanwezig."

'Ik geloof niet dat de militairen nu een meerwaarde hebben'

De Wetstraat, een belangrijke verbindingsweg in Brussel, blijft de hele dag afgesloten voor verkeer. Ook luchthaven Zaventem is dicht. "Er zijn wel andere luchthavens in België die wel open zijn. Zaventem blijft de hele dag gesloten. Vandaag wordt bekeken of vanaf morgen weer langzaam opgestart kan worden."

Een veiligheidsexpert zei op de Belgische radio dat de kans bijzonder groot is dat de luchthaven ook met Pasen dicht blijft, omdat er berichten zijn "dat de stabiliteit van het gebouw in het geding is gekomen".

Schoolpoorten op slot

De scholen in Brussel gaan vandaag gewoon open. Alleen scholen in Machelen en Vilvoorde, dichtbij Zaventem, sluiten vandaag nog wel de deuren, melden Vlaamse media. Onderwijsminister Hilde Crevits riep scholen in gisteren op extra maatregelen te nemen. Leerlingen moeten wanneer mogelijk voortdurend onder toezicht van het personeel zijn en de schoolpoort moet zo veel mogelijk op slot.

Vanochtend komt de Belgische regering bijeen. Daarna volgt waarschijnlijk een persconferentie, wellicht met meer informatie over de daders en de slachtoffers en het identificatieproces. Inmiddels is bekend dat de slachtoffers van de aanslagen uit veertig verschillende landen komen.

Het kabinet zal waarschijnlijk ook bekend maken welke veiligheidsmaatregelen nog worden genomen.

Voor 11.00 uur wordt ook een beslissing verwacht over openbare evenementen die vandaag in België gepland staan, zoals de wielerklassieker Dwars door Vlaanderen. De organisatie zegt de veiligheid van de renners te kunnen garanderen en wil de wedstrijd laten doorgaan.

Om 12.00 precies wordt in Brussel en veel andere Europese steden stil gestaan bij de aanslagen.

Koning Filip, koningin Mathilde en premier Michel bezoeken het Erasmusziekenhuis in de wijk Anderlecht om met slachtoffers en hulpverleners te praten. Vanmiddag gaat het koninklijk paar ook naar het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek. Ook daar zijn gisteren gewonden opgevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl