NOS Nieuws

'Molenbeek is geen plaats van terreur, het is hier gekomen'

Inwoners van Molenbeek reageren op de aanslagen

Opnieuw zijn alle ogen gericht op het Brusselse Molenbeek. Zo voelt het tenminste voor de inwoners, zegt jongerenwerker Hassan Rahali. Het is de middag na de aanslagen in Brussel op het vliegveld Zaventem en het metrostation Maalbeek.

Rahali kijkt naar de televisie in een Marokkaans koffiehuis in Molenbeek. "Ik bracht vanmorgen mijn kinderen naar school toen ik het bericht over Zaventem hoorde. Niet lang daarna hoorde ik ook over Maalbeek." Rahali's vrouw was in paniek. "Haar moeder neemt daar altijd de metro. Het duurde heel lang voor we iets van haar hoorden."

Vrijdag werd in Molenbeek de gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam opgepakt. Rahali is alle negatieve aandacht voor de stad helemaal zat. "Molenbeek is geen plaats van terreur, maar hier is terreur gekomen."

Verslaggever Mustafa Marghadi is in gesprek met Hassan Rahali als vanuit het niets een andere bewoonster van de wijk zich in het gesprek mengt. Ze is het niet met hem eens en een discussie volgt. Maar het gesprek eindigt in een knuffel:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De jongerenwerker onderschrijft dat er mensen in zijn buurt zijn die op het slechte pad terecht zijn gekomen. "Maar dat is maar een kleine groep. We zijn met 100.000 inwoners. Ik vind het schandalig dat iedereen een slechte naam krijgt."

Wethouder van Sociale Zaken Ann Gilles-Goris begrijpt waar de woede vandaan komt. "Het is dramatisch en ook nu is er direct weer de vraag of deze terroristen uit Molenbeek komen", vertelt ze in het radioprogramma Nieuws en Co.

'Iedereen de straat op'

Rahali hoopt dat er iets gaat veranderen. "We moeten absoluut iets doen. Iedereen moet de straat opgaan. Dan bedoel ik niet alleen de moslimgemeenschap, maar iedereen in België."

Gilles-Goris vindt ook dat er iets gedaan moet worden. "De jongeren in deze wijk hebben veel problemen. We moeten een antwoord zien te vinden op de vraag hoe dat komt", vertelt ze. "Hoe kan het dat jongeren die hier geboren worden, zoveel moeilijkheden hebben?"

Het doet echt pijn dat de hele wereld zo negatief over ons praat.

Een inwoonster van Molenbeek

Dat de inwoners van Molenbeek de slechte naam van hun plaats beu zijn, blijkt ook uit een video van het Vlaamse programma Terzake. Inwoners mochten voor de camera hun ongezouten mening geven.

"Het doet echt pijn dan de hele wereld zo negatief over ons praat", zegt een vrouw. Een andere vrouw benadrukt dat niet iedereen in Molenbeek met terreur bezig is. "Het is niet omdat er iets vuils in de oceaan valt, dat heel de oceaan vuil geworden is."

Een man gebruikt zijn spreektijd om een oproep te doen. "Alstublieft mensen, stop met negatief te praten over Molenbeek. We zijn het beu en we zijn moe. Iedereen hier is moe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl