Obama tijdens zijn toespraak in Havana
NOS Nieuws

Obama in Cuba: tijd om het embargo op te heffen

President Obama heeft in zijn toespraak aan het einde van zijn bezoek aan Cuba de nadruk gelegd op wat de twee landen verbindt, maar hij ging de verschillen niet uit de weg. De speech was in heel Cuba live te zien. Hij riep de Cubanen op de toekomst hoopvol tegemoet te zien. Het was het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Cuba in 88 jaar.

Obama zei dat hij naar Cuba was gekomen om de laatste restanten van de Koude Oorlog in Noord- en Zuid-Amerika te begraven. Het embargo dat nog steeds geldt, noemde hij een gedateerde last op de schouders van de Cubanen. "Het doet de Cubanen meer kwaad dan goed", zei Obama in Havana. Dat leverde hem een groot applaus op.

Als verklaring waarom de banden nu worden aangehaald, zei Obama dat het niet werkte op de manier zoals de VS het aanpakte en dat die waarheid onder ogen gezien moest worden. "Daarom hebben president Castro en ik op 17 december 2014 besloten te beginnen met het normaliseren van de verhoudingen."

Mensenrechten

"De verschillen tussen onze regeringen zijn groot, dat heb ik Castro ook altijd horen zeggen in zijn lange speeches", zei Obama lachend. "De afstand van Havana naar Florida is maar 145 kilometer, maar het was een hele reis om die af te leggen."

Obama benoemde de grootste verschillen tussen de twee landen: de manier waarop ze geregeerd worden en waarop de economie en de samenleving georganiseerd zijn. Daarbij legde hij de nadruk op mensenrechten en democratie. Terwijl president Castro toekeek vanaf het balkon, riep Obama de Cubanen op hun toekomst in eigen hand te nemen.

Vrijheid

Iedereen moet zonder angst kunnen zeggen wat hij wil, zei hij, ook als het kritiek op de regering is. Daarna sprak hij over de waarden waarin hij gelooft, zoals gelijkheid voor de wet, het recht op basisvoorzieningen als eten, drinken en huisvesting, de vrijheid van godsdienst en het recht op democratische verkiezingen.

Als overeenkomsten noemde hij vooral de culturele aspecten, zoals de dans en de muziek die de honderdduizenden Cubanen die naar Amerika vluchtten meebrachten, maar ook het belang dat zowel Cubanen en Amerikanen hechten aan familie en vriendschap en het gevoel van trots en patriottisme.

Terreur

Obama veroordeelde in zijn rede de aanslagen in Brussel. Hij zei dat de gedachten en gebeden van de Amerikanen bij de Belgen zijn en dat dit een waarschuwing is dat de wereld zich moet verenigen tegen het terrorisme. "We kunnen en zullen degenen verslaan die de veiligheid van mensen over de hele wereld bedreigen", zei hij.

Voordat Obama doorreist naar Argentinië woont hij nog een honkbalwedstrijd bij tussen de Amerikaanse club Tampa Bay Rays en de nationale ploeg van Cuba. Zijn programma is niet aangepast na de aanslagen in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl