Het hoofdkantoor van de SNS bank in Utrecht
NOS Nieuws

Kamer wil SNS Bank in staatshanden houden

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de vraag of SNS Bank in handen van de overheid moet blijven. Een meerderheid stemde in met een motie van de SP en PvdA daarover. Ook PVV, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus, Partij voor de Dieren en de groep Kuzu-Öztürk zijn daarvoor.

SNS Bank werd drie jaar geleden genationaliseerd. De bank en verzekeraar SNS, die toen nog SNS Reaal heette, was zwaar in de problemen gekomen door de verliesgevende vastgoedtak.

Staatsbank

De verzekeringstak Reaal is inmiddels verkocht aan het Chinese Anbang en gaat als Vivat door het leven. Het kabinet is van plan om SNS bank ook te verkopen of naar de beurs te brengen, net als ABN Amro. De staat ziet voor zichzelf geen taak weggelegd om een bank te runnen, zei minister Dijsselbloem vorige week nog.

Door de motie van SP-Kamerlid Merkies en zijn PvdA-collega Nijboer ligt er nu toch een verzoek aan Dijsselbloem om die optie te onderzoeken. De Kamerleden vinden dat een gewone bank in handen van de overheid voorziet in een maatschappelijke behoefte en beter is voor de financiële stabiliteit. Volgens de motie is 80 procent van de bevolking voor een staatsbank.

SNS zegt in een reactie dat het aan de minister is om over het onderzoek te beslissen, niet aan de bank. SNS voegt eraan toe al eerder te hebben aangegeven een "mensgerichte maatschappelijke bank" te zijn met een duurzaam profiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl