Eurocommissaris Frans Timmermans
NOS Nieuws

Timmermans: verdrag met Oekraïne ook in belang Nederland

Het verdrag met Oekraïne waar op 6 april een referendum over wordt gehouden is in het belang van Nederland. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in zijn maandelijkse gesprek in Met het Oog op Morgen.

"Het is in Nederlands belang dat corruptie wordt bestreden in Oekraïne, dat er meer mogelijkheden voor investeringen worden gecreëerd, dat er meer handel gedreven kan worden. Dat is de enige manier die Europa heeft om echt duurzaam stabiliteit aan onze grenzen te bevorderen", aldus Timmermans. "Het is uiteindelijk toch een keuze; wil je vlak over de grens stabiliteit bevorderen, of wil je wachten tot de instabiliteit van daar naar ons toekomt?"

"Als je met de rug naar ze gaat staan en je laat de corruptie ongemoeid, dan zullen we er echt last van krijgen. Dan zullen onze bedrijven, die graag handel drijven met een land met 45 miljoen inwoners, er last van krijgen. Dan zullen ook gevestigde ondernemingen er steeds meer last van krijgen, en dan blijft het een zone van instabiliteit en onrust. Dat is echt niet in ons belang."

´Mensen zullen inzien dat het verdrag goed is voor Nederland, Oekraïne en Europa'

Timmermans is blij dat er in Nederland wordt gesproken over de samenwerking met Oekraïne. "Ik zie ook op televisie en in kranten dat debat verder komen. Ik zie nu ook politici die zich duidelijker uitspreken waar ze staan. Ik denk dat dat allemaal goed is."

"Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten dat de Oekraïners duidelijk hebben gekozen voor een koers die ze in de buurt brengt van dingen die wij belangrijk vinden. Een open economie, handel, maar ook een democratie, een rechtstaat, het bestrijden van corruptie. En dat akkoord dat we hebben met Oekraïne maakt dat allemaal beter mogelijk."

Of het verdrag van tafel is als Nederland het niet ratificeert, wil Timmermans niet zeggen. "We zullen moeten afwachten wat de Nederlandse regering doet, ik wil daar niet op vooruitlopen", zegt Timmermans. "Maar ik denk dat als de discussie in Nederland echt gaat waar de vraag over gesteld wordt, mensen in zullen zien dat dit verdrag goed is voor Nederland, goed is voor Oekraïne en dus ook goed is voor Europa."

MH17

De ramp met vlucht MH17 speelt voor Timmermans persoonlijk geen rol in de discussie over het associatieverdrag. "Daarbij denk ik toch vooral aan de zorg voor de nabestaanden", zegt hij. "En dat we ervoor zorgen dat degenen die daarvoor verantwoordelijk waren, achter de tralies terechtkomen."

"Maar afgeleid daarvan is het natuurlijk wel zo dat we allemaal belang hebben bij een Oekraïne dat zich als een democratische rechtsstaat ontwikkelt, waar we corruptie bestrijden en waar we economische groei bevorderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl