Castro en Obama inspecteerden vanmiddag de erewacht
NOS NieuwsAangepast

Castro wil opheffing sancties, maar Obama hamert op geduld

"Ik hoop dat mijn bezoek laat zien dat we een nieuw hoofdstuk ingaan in de relaties tussen Cuba en de VS", zei president Obama op een gezamenlijke persconferentie met zijn Cubaanse ambtsgenoot Raúl Castro. "Wij zien Cuba niet als een bedreiging voor de Verenigde Staten."

De landen gaan onder meer samenwerken bij het bestrijden van ziektes, het uitwisselen van studenten en het op het gebied van mensenrechten. "Het doel is om de levens van Amerikanen en Cubanen te verbeteren", zei Obama over die afspraken.

De Cubaanse president Raúl Castro zei dat er grote verschillen zijn die nooit zullen verdwijnen. "Maar we kunnen afspraken maken waar de bevolking van de VS en Cuba beter van worden. We moeten ons richten op de zaken die ons dichter bij elkaar brengen, niet die ons uiteendrijven."

Sancties

Castro riep de Verenigde Staten op om meer sancties tegen Cuba op te heffen. Zo wil hij dat er een einde komt aan het Amerikaanse handelsembargo en dat de legerbasis in Guantánamo Bay verdwijnt.

Castro verwelkomde het aanhalen van de banden met de VS, zoals het toelaten van commercieel vliegverkeer en het versturen van post. "Maar het is niet genoeg", zei hij.

De Cubaanse leider begrijpt dat het president Obama niet lukt het handelsembargo te beëindigen, omdat hij geen meerderheid in het Congres achter zich krijgt. Obama zei dat de handelsmaatregelen ooit zullen worden opgeheven, maar hij weet niet wanneer. "Maar er zal een einde aan komen", zei hij.

'We zien Cuba niet als bedreiging voor de VS

Castro reageerde geïrriteerd op de vraag van een journalist of er politieke gevangenen vastzitten in Cuba. "Geef mij een lijst of een naam!", zei hij. "Na deze ontmoeting geef je mij een lijst. Als de mensen op die lijst vastzitten, komen ze voor middernacht vrij."

Historisch bezoek

Obama is de eerste Amerikaanse president in Cuba sinds Calvin Coolidge in 1928. Door de samenwerking tussen Obama en Castro werden de banden tussen de landen na meer dan vijftig jaar aangehaald.

Het Witte Huis maakte kort voor de persconferentie bekend dat het de Cubaanse regering blijft wijzen op schendingen van mensenrechten, het belang van de vrijheid van meningsuiting en het recht om vreedzaam bijeen te komen.

'Cubanen hopen dat Obama gaat zorgen voor economische verbeteringen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl