Thorwald Veneberg
NOS Wielrennen

Veneberg bondscoach wegrenners, Lammerts nieuwe td

Thorwald Veneberg wordt met ingang van 1 januari 2017 de nieuwe bondscoach van de eliterenners bij de mannen en de vrouwen. Hij is de opvolger van Johan Lammerts, die dan de functie van Veneberg overneemt als technisch directeur.

“Wij denken door deze wisseling nieuwe ideeën in beide functies toe te kunnen passen. Door deze ruil blijft de kennis binnen de KNWU, maar waait er toch een frisse wind", zegt oud-renner Veneberg in een reactie.

Lammerts laat weten een aanbieding te hebben gehad van de bond, om de functie van technisch directeur in te vullen. "Op een gegeven moment ben ik er toch over gaan nadenken. Ik was tevreden met de prestaties, al hadden ze bij de mannen op de weg allicht beter gekund. Aan de andere kant zit ik er ook al lang, bijvoorbeeld tien jaar bij het veldrijden. De renners hebben mij gefeliciteerd met de nieuwe functie."

Geen affiniteit met BMX?

Onder Lammerts haalde Tom Dumoulin op de individuele tijdrit van de WK in 2014 brons, bij de vrouwen pakte Ellen van Dijk de wereldtitel op dat onderdeel een jaar eerder. Ook werd Marianne Vos wereldkampioene op de weg in 2013.

Lammerts wordt in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor alle wielerdisciplines binnen de KNWU. Geluiden dat hij geen affiniteit zou hebben met het BMX en daarom niet op zijn plek zou zijn als technisch directeur, doen hem niet veel. "Dat is inderdaad de enige discipline die ik zelf niet heb beoefend. Verder heb ik aan alle disciplines gedaan, zelfs het mountainbiken en op de baan. Voor het BMX zal ik gebruikmaken van de expertise van de bondscoach Bas de Bever."

Veldrijden

Lammerts is dit seizoen ook nog verantwoordelijk voor het veldrijden. Het is nog onbekend hoe deze functie in de toekomst zal worden ingevuld.

Veneberg werd in 2000 Nederlands kampioen bij de espoirs en was zelf zeven jaar prof bij de Rabobankploeg. In 2005 won hij de Scheldeprijs. In 2008 sloot hij zijn loopbaan af.

Johan Lammerts

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl