Bemba luistert naar het vonnis
NOS Nieuws

Congolese militieleider Bemba schuldig aan oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De strafmaat wordt later bepaald.

Het strafhof houdt Bemba als opdrachtgever verantwoordelijk voor de moorden, verkrachtingen en plunderingen die zijn militieleden tussen oktober 2002 en maart 2003 begingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar had Bemba ze naartoe gestuurd om te helpen een poging tot een staatsgreep neer te slaan.

Bemba voerde ter verdediging aan dat de losgeslagen strijders niet meer onder zijn commando stonden zodra ze de grens overstaken naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, maar de rechter ging daar niet in mee.

Politiek complot

De steenrijke Bemba werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij was ooit vice-president van Congo-Kinshasa en wilde in 2011 meedoen aan de presidentsverkiezingen in Congo, maar het ICC stak daar een stokje voor.

Hij heeft, vooral in Brussel, nog veel aanhangers. Die vinden dat hij slachtoffer is van een politiek complot. Volgens hen heeft het ICC geholpen om de huidige president Kabila, die door hen wordt beschouwd als een totalitaire leider, in het zadel te houden.

De 53-jarige Bemba is de politicus met de hoogste rang die ooit door het Internationaal Strafhof is veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl