Twitter
NOS Nieuws

10 jaar Twitter in iets meer dan 140 tekens

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

“Hoe spreek je dat eigenlijk uit?” Zonder die vraag hadden we vandaag waarschijnlijk de tiende verjaardag van Twttr niet gevierd, zoals Twitter bij de lancering heette. Een bewijs voor deze klinkerloze naam is de allereerste tweet ooit, van oprichter en nu CEO Jack Dorsey:

De 69.000 gebruikers die dit bericht hebben geretweet, zijn lang niet allemaal gebruikers van het eerste uur. Pas een jaar na de oprichting beleefde het platform zijn grote doorbraak, op techfestival SXSW, waar het een belangrijke prijs won.

Sindsdien is Twitter het domein van beroemdheden, politici, activisten, journalisten en vele anderen. In 2007 wordt ook de hashtag verzonnen, waarmee tweets over een bepaald onderwerp gemakkelijk zijn te klusteren.

140 tekens

De maximale berichtlengte van 140 tekens (minder zelfs als je een link of afbeelding wilt delen) is een van de grote succesfactoren van het platform. Het dwingt gebruikers om kort maar krachtig hun boodschap te delen.

'We geven iedereen in de wereld een microfoon'

Het maakt Twitter erg geschikt om nieuws mee te delen. Een berichtje is zo getikt, voor verslaggevers tussen hun werkzaamheden door of door toevallige voorbijgangers die iets bijzonders meemaken:​

Toen in 2009 een passagiersvliegtuig in New York een noodlanding maakte op de Hudson, was dit het allereerste beeld van de dobberende Airbus. Twitter was daarmee alle traditionele nieuwsmedia voor.

En dat gebeurde ook in 2011, toen Sohaib Athar ‘s nachts niet kon slapen omdat er helikopters boven zijn woning cirkelden. Achteraf bleek hij verslag te doen van de Amerikaanse operatie om Osama bin Laden uit te schakelen.

Ook de Arabische lente ontvouwde zich grotendeels op Twitter. Demonstranten in Tunesië, Egypte en Syrië gebruikten Twitter om mensenmassa’s te mobiliseren en staatsmedia te omzeilen.

Maar Twitter is toch vooral het domein van beroemdheden zoals Lady Gaga en Justin Bieber, die met hun miljoenen volgers steevast op tienduizenden retweets kunnen rekenen.

En dus is het niet gek dat het meest geretweete bericht tot nu toe ook bomvol zit met beroemdheden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl