Nadja Savtsjenko in de rechtszaal
NOS Nieuws

Oekraïense pilote veroordeeld in Rusland

De Oekraïense gevechtspilote Nadja Savtsjenko is door een Russische rechtbank schuldig bevonden aan de moord op twee Russische journalisten in juni 2014. Zij heeft gehandeld uit politieke haat en vijandigheid, zegt de rechter.

Volgens de openbaar aanklager in Rusland heeft Savtsjenko de opdracht gegeven voor een mortieraanval in Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen de journalisten om het leven.

Hongerstaking

De pilote spreekt de beschuldigingen tegen. Ze is begin deze maand uit protest in hongerstaking gegaan.

De advocaat van Savtsjenko zegt dat zij de opdracht nooit gegeven kan hebben, omdat zij toen werd vastgehouden door pro-Russische rebellen.

Showproces

Savtsjenko wordt in Oekraïne gezien als een heldin. Ze is een symbool geworden voor de strijd tegen Rusland. Russische staatsmedia zetten haar juist neer als een gevaarlijke Oekraïense nationalist die burgers heeft gedood.

Internationaal is er veel kritiek op het proces tegen de pilote. Het wordt gezien als een showproces.

Westerse politici, zoals EU-buitenlandcoördinator Mogherini, hebben gevraagd om haar vrijlating. De Amerikaanse VN-ambassadeur Power noemt het proces een farce.

Straf

Het is nog onbekend welke straf Savtsjenko krijgt. Die wordt morgen pas bekendgemaakt, tegelijk met de motivering van de rechtbank.

Het Russische Openbaar Ministerie had 23 jaar celstraf geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl