Ellen van Langen is verantwoordelijk voor het deelnemersveld van de FBK Games in Hengelo. Hier begeleidt ze Sifan Hassan tijdens de editie van 2015
NOS Sport

Van Langen: mis de Russen niet heel erg

De internationale atletiekwereld probeert met alle kracht het vertrouwen in de sport te herstellen. De wereldkampioenschappen indoor in Portland waren het eerste grote titeltoernooi zonder Russische atleten.

De internationale atletiekfederatie IAAF sloot het land en de atleten voorlopig uit wegens gestructureerd dopinggebruik binnen de Russische atletiekwereld. Atletenmanager Ellen van Langen miste de Russen niet heel erg in Portland, waar de eerste stap gezet moest worden naar een geloofwaardiger sport.

"Ik mis ze niet eens zo heel erg. Iedereen is kennelijk al aan het idee gewend", meent Van Langen, die naast haar werk als atletenmanager ook bestuurslid van de Nederlandse atletiekunie is. Ze bezocht in Portland de WK indoor.

"Ik denk dat het lastig is om van een nieuwe start te spreken. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er met de Russen deze zomer gaat gebeuren. Ik vind wel dat de maatregel die genomen is door de IAAF, de juiste is."

Van Langen is bij wedstrijden in Shanghai en Hengelo (FBK Games) medeverantwoordelijk voor het deelnemersveld. Ze kan geen Russische atleten uitnodigen.

Ze heeft er geen probleem mee, ook al kent ze Russische atleten van wie ze zich niet kan voorstellen dat die aan de dope zitten. "Ik hoop dat we de Russen pas weer toelaten als echt duidelijk is dat de boel daar veranderd is."

Vertrouwen

Van Langen beseft dat het vertrouwen in de atletieksport niet direct terugkeert. "Het is niet alleen Rusland waar dingen gebeuren. Er gebeuren meer dingen. Er moet nog heel veel gebeuren om weer vertrouwen te krijgen. Dit toernooi in Portland kan misschien een eerste stap zijn, maar er is meer nodig. De Russen zijn, zoals de IAAF onlangs liet weten, nog lang niet ver genoeg om weer geloofwaardig te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl