Beeld van de arrestatie van Salah Abdeslam
NOS Nieuws

'Salah Abdeslam stelt in verhoor geen voorwaarden'

De terreurverdachte Salah Abdeslam, die vrijdag werd gearresteerd in Brussel, beschikt over informatie die van onschatbare waarde is voor het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Maar het is niet zo dat hij wil praten in ruil voor strafvermindering. Dat heeft zijn advocaat, Sven Mary, gezegd bij de VRT.

De Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws meldde vanochtend dat Abdeslam spijtoptant wil worden in ruil voor een lagere straf. Daarbij citeerde de site Sven Mary. Maar volgens de advocaat heeft hij dat nooit met zoveel woorden gezegd. "Dit is heel snel aan het gaan, ik heb nooit gezegd dat hij spijtoptant wil worden."

In het gesprek met Het Laatste Nieuws zei de advocaat onder meer dat Salah Abdeslam weet wie er bij de aanslagen in Parijs betrokken waren, waar die beraamd werden en wie de bomgordels maakte.

De advocaat heeft tot nu toe 10 minuten met zijn cliënt gesproken. Dat was in het ziekenhuis waar Abdeslam na zijn aanhouding met een beenwond was opgenomen. Vanavond ontmoet hij hem voor de tweede keer. "We moeten horen wat hij allemaal te vertellen heeft. Zoals hij zaterdag gestart is, is dat in een goede richting aan het gaan. Sinds zaterdag werkt hij al mee."

Verwacht wordt dat Salah Abdeslam in de komende weken aan Frankrijk wordt uitgeleverd. Het Franse OM ziet de verklaringen die de terreurverdachte tot nu toe heeft afgelegd als het begin van een lepe verdedigingsstrategie. "We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt", zegt de Parijse procureur, François Molins.

Advocaat Sven Mary leverde dit weekend felle kritiek op Molins. Hij zou het geheim van het onderzoek hebben geschonden door uit verklaringen van Abdeslam te citeren. De advocaat dient daarom een klacht in tegen de procureur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl