Akkoord EU-Turkije houdt bootvluchtelingen niet tegen
Ook vannacht hebben vanuit Turkije weer vluchtelingen de oversteek naar Griekenland gemaakt. Zwaaiend en juichend kwamen ze op het strand van Lesbos aan. Veel hoop dat ze mogen blijven is er niet: om middernacht ging het akkoord tussen de EU en Turkije in. De afgelopen uren zijn meer dan 850 vluchtelingen per boot aangekomen op een van de Griekse eilanden voor de Turkse kust.
Over het tijdstip waarop de nieuwe regels zouden ingaan, was wat verwarring. De regeringsleiders zeiden afgelopen week dat het akkoord in zou gaan in de nacht van zondag op maandag. Maar volgens de Griekse autoriteiten en de Europese Commissie geldt de afspraak sinds afgelopen nacht. En dus zullen ook mensen die vandaag aankomen in Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije.
De asielzoekers die nu nog oversteken naar Europa, krijgen geen opvang meer zoals gisteren nog gebeurde. Volgens NOS-verslaggever Lex Runderkamp op Lesbos worden alle asielzoekers nu meteen geregistreerd door de Griekse politie. Dat gebeurde tot nu toe niet.
En de asielzoekers die nog op Lesbos zitten worden naar het Griekse vasteland gebracht. Daar moeten ze asiel aanvragen. Ze krijgen geen vluchteling-ID meer waarmee ze naar andere Europese landen kunnen doorreizen.
De afgelopen uren kwamen zeker twaalf boten met tientallen vluchtelingen aan op Lesbos. Dat de overtocht uit Turkije nog steeds gevaarlijk is, bleek ook vannacht weer. Op een van de overvolle boten die vannacht aankwamen, lagen twee bewusteloze vluchtelingen. Hulpverleners op Lesbos probeerden het tweetal nog te reanimeren, maar tevergeefs. De mannen zijn overleden. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.
4 April
Het akkoord houdt onder meer in dat Turkije illegale vluchtelingen die in Griekenland aankomen, terugneemt. Nadat ze zijn geregistreerd, worden ze vanaf maandag 4 april op een boot naar Turkije gezet. Van daaruit worden Syrische vluchtelingen over een aantal EU-landen verdeeld: voor elke vluchteling die terugkeert in Turkije mag één Syriër uit Turkije naar Europa, is de afspraak.
Het doel is om vluchtelingen te ontmoedigen de gevaarlijke oversteek naar Europa te wagen en hun levens in handen van mensensmokkelaars te leggen. Waarnemers vragen zich of dat gaat lukken. In ieder geval staan Europa en Turkije voor een immense taak.
Griekenland moet in één nacht overschakelen naar de effectiviteit van Nederland
Griekenland staat voor een immense operatie waar het land niet klaar voor is. Volgens NOS-verslaggever Lex Runderkamp verzuchtte een Griekse topambtenaar gisteren dat zijn land in één nacht moet overschakelen naar de effectiviteit van een land als Nederland wat betreft asielprocedures en opvang. Daar heeft het volgens Runderkamp hulp bij nodig.
Om het akkoord goed uit te voeren, zijn 4000 ambtenaren nodig. Volgens de Griekse premier Tsipras heeft Brussel toegezegd dat er 2300 functionarissen uit de EU komen helpen. Het gaat om onder meer asielexperts, terugkeerambtenaren, tolken en rechters, maar die zijn er nog niet.
Er zijn naar schatting zeker 47.000 vluchtelingen die uit Griekenland willen doorreizen naar West-Europa. En bijna 11.000 mensen bivakkeren bij de afgesloten Grieks-Macedonische grens. Het is onduidelijk wat er met hen gaat gebeuren.
De autoriteiten willen dat ze in Griekenland asiel aanvragen of zich bij de Europese asielorganisatie EASO melden. Ze mogen niet doorreizen naar een ander land.