NOS Nieuws

Dertien studentes omgekomen bij busongeluk in Spanje

Bij een botsing tussen een bus en een auto bij de Spaanse stad Tarragona zijn dertien buitenlandse studentes omgekomen en 34 mensen gewond geraakt. De nationaliteit van de doden is nog niet bekendgemaakt, maar het is vrijwel zeker dat er geen Nederlanders bij zijn. De krant El Mundo meldde aanvankelijk dat onder de doden mogelijk Nederlanders waren, maar later werden andere nationaliteiten genoemd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er twee Nederlanders in de bus zaten en dat zij het ongeluk allebei hebben overleefd.

De vader van een Nederlandse student die aan boord was zegt dat zijn zoon ongedeerd is gebleven. Zijn zoon denkt dat hij de enige Nederlander aan boord was. En volgens correspondent Edwin Winkels hebben de Spaanse autoriteiten contact gehad met vijftien consulaten over de doden en gewonden en was Nederland daar niet bij.

Frontaal

El Mundo schrijft dat de bestuurder van de bus de macht over het stuur verloor en op de andere weghelft terechtkwam. Vervolgens botsten de auto en de bus frontaal op elkaar.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk een menselijke fout is geweest: de buschauffeur lette mogelijk niet voldoende op. Volgens Edwin Winkels is het een verraderlijke weg. Het ongeluk gebeurde bij de eerste bocht na een recht stuk van 100 kilometer.

Doden bij busongeluk in Spanje

In de bus zaten 56 studenten, meest vrouwen. Het zijn voornamelijk internationale studenten die met een Erasmusbeurs in Barcelona studeren. Ze waren naar het traditionele feest 'Las Fallas' in Valencia geweest en waren op de terugweg.

Volgens de krant gaat het om studenten uit Peru, Bulgarije, Polen, Ierland, Palestina, Japan, Oekraïne, Tsjechië, Nieuw-Zeeland , Groot-Brittannië, Italië, Hongarije, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Zwitserland. De meesten zijn tussen de 22 en 29 jaar oud.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke studenten er precies in de bewuste bus zaten. In totaal gingen er vijf bussen met studenten naar Valencia. Volgens El Mundo zijn een paar studenten vlak voor vertrek van plaats gewisseld, waardoor niet helemaal duidelijk is wie in welke bus zat. Volgens El Mundo zaten in de auto twee mensen. Beiden zouden ongedeerd zijn gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl