Het gebeurt regelmatig dat mensen die op hun smartphone bezig zijn niet opletten
NOS Nieuws

Politicus VS wil whatsappende voetgangers aanpakken

In Nederland hebben we de campagne 'ONderweg ben ik OFFline'. Het doel is om automobilisten bewust te maken van de gevaren van sociale media tijdens het rijden. In de VS wil een Democratisch parlementslid in de staat New Jersey een stap verder gaan: lopen en whatsappen of facebooken moet verboden worden op straat.

Pamela Lampitt heeft een wetsvoorstel ingediend dat het strafbaar maakt om een straat over te steken terwijl je op je smartphone kijkt. Overtreders kunnen worden gestraft met een boete van 50 dollar en een celstraf van vijftien dagen.

Ook al staat het licht op groen, dan moet je nog opletten.

Paula Lampitt, Democraat New Jersey

Lampitt diende haar wetsvoorstel deze week in. Op de universiteit waar ze ook werkt, kwam een student om het leven toen hij onder een bus liep. Tijdens het oversteken keek hij op zijn smartphone.

Lampitt waarschuwt daarom vooral jongeren dat ze zich altijd bewust moeten blijven van hun omgeving. "Ook al staat het licht op groen, dan moet je nog opletten." Het is nog niet duidelijk hoeveel steun haar wetsvoorstel krijgt in het parlement van New Jersey.

Uit een Amerikaans onderzoek dat in New York is gedaan, blijkt dat die waarschuwing niet voor niets gegeven wordt. Ongeveer de helft van de mensen die oversteken als het licht op rood staat, kijkt op zijn smartphone of is aan het bellen. Dat leidt volgens de onderzoeker regelmatig tot levensgevaarlijke situaties. Hij bracht 21.000 voetgangersbewegingen in Manhattan in kaart.

In 2010 werden in de VS zo'n 4000 voetgangers gedood en raakten er 70.000 gewond bij verkeersongelukken. In hoeveel gevallen mensen waren afgeleid door hun telefoon is niet bekend.

Maar auto's zijn niet het enige gevaar dat sommige voetgangers niet zien. Er zijn ook voorbeelden van mensen die een grote beer op straat niet zien of voor een aanstormende trein vallen omdat ze niet opletten.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl