Sifan Hassan viert haar wereldtitel
NOS Sport

Wereldtitel Hassan op 1.500 meter

Sifan Hassan heeft bij de WK indoor in Portland goud op de 1.500 meter veroverd. De atlete die sinds 2013 voor Nederland uitkomt, bleef in de finale op imposante wijze de Ethiopische Dawit Seyaum voor. Brons ging naar haar landgenote Gudaf Tsegay.

Het goud van Hassan betekende de vijfde Nederlandse wereldtitel indoor. Nelli Cooman (twee keer op de 60 meter, 1987 en 1989), Elly van Hulst (3.000 meter, 1989) en meerkampster Nadine Broersen (2014) gingen haar voor.

Eerste mondiale titel

Voor Hassan is het de eerste mondiale titel. Bij de Europese kampioenschappen indoor was ze vorig jaar al de beste op de 1.500 meter. In de buitenlucht won ze al Europese titels op de 1.500 meter en de cross.

Vorig jaar in Peking moest ze tijdens de wereldkampioenschappen in de buitenlucht op de 1.500 meter tot haar grote verdriet genoegen nemen met brons. Het duurde weken voor ze over die tegenvaller heen was. Hassan ging in de Chinese hoofdstad tactisch in de fout.

De nederlaag opende ook haar ogen. Hassan heeft een hekel aan verliezen en bracht meer structuur aan in haar leven. Wat vroeger naar bed, wat vroeger opstaan, wat meer trainen. Alles staat nu in het teken om in Rio de Janeiro in augustus olympische kampioene te worden.

Tactisch goed

De WK indoor is voor haar een opwarmer naar een mooie zomer. En in Portland deed ze alles goed. Ze startte, zoals gewoonlijk, achteraan. Eerder dan normaal ging ze naar voren.

In haar vroegere landgenoten Dawit Seyaum en Gudaf Tsegay had ze geduchte concurrentes. De Ethiopische vrouwen probeerden het in de slotfase wel, maar het eindschot van Hassan was veel te machtig. De aanval van Seyaum sloeg ze met verve af.

Hassan krijgt goud omgehangen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl