Het AZC Almere. D66 zegt dat een referendum over asielzoekers niet aan de orde is.
NOS Nieuws

PVV en D66 werken samen in Almere

In Almere werken D66 en de PVV samen aan een initiatiefvoorstel om lokale referenda mogelijk te maken. De D66-fractie is de eenmalige samenwerking met de PVV aangegaan na overleg met de Tweede Kamerfractie in Den Haag. Die had er geen bezwaar tegen en heeft geholpen bij het formuleren van het voorstel.

Voorzitter Jan Lems van de D66-fractie in Almere zei tegen Omroep Flevoland dat er wel aarzelingen over de samenwerking zijn geweest, maar dat de fractie zich eroverheen heeft gezet vanwege het grote belang van het referendum.

Azc

In Nederland zijn 93 gemeenten waar een lokaal referendum mogelijk is. In Almere was er tot nu toe geen meerderheid voor. De PVV en D66 zijn met 8 en 6 zetels de grootste fracties in de raad, die 39 zetels telt. Het is nog niet zeker dat hun voorstel een meerderheid krijgt. De VVD en het CDA zijn in elk geval tegen.

Lems zei dat met de PVV niet over onderwerpen voor een referendum is gesproken. Volgens hem is een referendum over een azc niet aan de orde. Almere heeft al een azc en onlangs is besloten dat uit te breiden.

Een bijzonder aspect aan het voorstel van D66 en de PVV is dat ook een referendum alleen in specifieke wijken mogelijk wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl