Zege op Japan helpt handbalsters naar Rio

De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor Rio. Het olympische ticket kon Oranje na de zege op Japan al nauwelijks meer ontgaan, maar werd een zekerheid toen Frankrijk later op de dag het zwakke Tunesië met 33-15 verpletterde.

Oranje, dat het OKT in Metz vrijdag begonnen was met een 24-17 overwinning op het gastland, is voor het eerst in de geschiedenis vertegenwoordigd bij het olympisch handbaltoernooi.

Japan werd op de WK's van 2011 en 2013 veertiende en eindigde in december als zeventiende op het WK waar Oranje zilver veroverde. Van enig krachtsverschil was aanvankelijk echter geen sprake.

Oranje had moeite met het snelle spel van de kleinere Japanse vrouwen en kwam met 6-9 achter. Dankzij twee reddingen van Tess Wester en vier treffers van Angela Malestein knokte de ploeg zich naar 11-10. Bij rust was de voorsprong weer voor Japan: 16-15.

Beslissend gat

Een redding van Wester en drie goals van routinier Laura van der Heijden hielpen Nederland direct na rust van 15-17 naar 18-17. En na weer een save van de uitblinkende Oranje-doelvrouw en twee knappe treffers in ondertal had Nederland bij 22-18 het beslissende gat geslagen.

In het laatste kwartier kwam Oranje niet meer in de problemen. Wester bleef ballen tegenhouden, aanvallend leefde de ploeg zich uit en dat leidde tot een ruime marge van acht doelpunten: 33-25.

Malestein was met acht doelpunten de topscoorster bij Oranje. Yvette Broch, die op zes treffers uitkwam, werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.