NOS Wielrennen

Démare wint 107de Milaan-Sanremo

Démare zegeviert na hectische finale

Arnaud Démare heeft de 107de editie van Milaan-Sanremo gewonnen. De Fransman van FDJ was na een hectische finale de snelste van een eerste groep.

Nadat een vluchtgroep, met Maarten Tjallingii, halverwege de Cipressa was ingerekend, ontbrandde de koers. Op de Poggio ging Michal Kwiatkowski in de aanval. De favorieten reageerden, maar de Pool pakte enkele seconden. In de straten van Sanremo werd Kwiatkowski tot de orde geroepen door Fabian Cancellara en Matteo Trentin.

In de laatste twee kilometer was het man tegen man. Jürgen Roelandts kwam alleen op kop na een val van Fernando Gaviria, maar de Belg werd in de slotmeters voorbijgestoken door Ben Swift en een ijzersterke Démare.

De toptien van Milaan-Sanremo

In tegenstelling tot de laatste jaren werd de 107de editie van Milaan-Sanremo in een voorjaarszonnetje verreden. Als gevolg van een aardverschuiving werd het peloton omgeleid en moest er maar liefst 295 kilometer afgelegd worden.

Vooraf waren er vier grote favorieten: Cancellara (winnaar in 2008 en nog viermaal op het podium), Peter Sagan (wereldkampioen en tweede in 2013), Alexander Kristoff (winnaar in 2014 en vorig jaar tweede) en Greg Van Avermaet (winnaar van de Tirreno Adriatico).

Zij reden in de finale ook wel in de frontlinie, maar alleen Van Avermaet had zicht op de zege. De Belg werd vijfde achter de verrassende topdrie.

Geen regie, Démare profiteert

Die topdrie werd gevormd door Roelandts, Swift en Démare. Ze reden in de hectische slotfase nooit in beeld, waar de toppers dat wel deden. Die wilden echter niet voluit gaan.

Pas toen Kwiatkowski, die op de Poggio ontsnapt was, met de zege aan de haal leek te gaan, stond een topfavoriet op en dichtte Cancellara het gat. Van enige regie was echter geen sprake, helemaal niet toen Gaviria viel.

Edvald Boasson Hagen ging van veel te ver aan en viel stil. Roelandts kwam op kop, maar ook hij viel stil. Démare zette vanaf plaats acht de turbo vol aan, reed Swift uit het wiel, achterhaalde de Belg en de Fransman reed naar zijn mooiste profzege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl