Mike van Duinen
NOS Voetbal

'Frikadellenbakker' Van Duinen wil via Roda slagen in Düsseldorf

Door frikadellen te bakken maakte Mike van Duinen zich populair in de kleedkamer van Fortuna Düsseldorf. Helaas koop je daar geen speelminuten voor. Na zes maanden, vier basisplaatsen en slechts een doelpunt in Duitsland is de Haagse spits alweer terug in Nederland.

Het is nog te vroeg om zijn buitenlandse avontuur te omschrijven als 'een ervaring rijker, maar een illusie armer'. Van Duinen heeft namelijk na dit seizoen nog een contract voor drie jaar bij de club uit de Tweede Bundesliga en had het privé, tot zijn eigen verrassing, prima naar zijn zin.

Mike van Duinen op de training van Fortuna Dusseldorf

"Ik had vroeger niets met Duitsland en dacht zeker niet: daar wil ik later gaan wonen", vertelt hij. "Maar Düsseldorf is echt een mooie stad, ben ik achter gekomen. Je kunt er heel goed shoppen. Het vrouwtje moet je ook tevreden houden, hè", grapt de Hagenaar.

Hij mag dan alweer (tijdelijk) vertrokken zijn, Van Duinen praat met veel passie over zijn leven en het voetbal in Duitsland.

"Het spel is daar wel anders. Er wordt fysiek veel van je gevraagd en in de wedstrijd gaat het spel meer op en neer. In Nederland is er meer aandacht voor tactiek, in de Tweede Bundesliga is het vechtvoetbal. Maar ik was bij ADO Den Haag niet anders gewend."

De goals van Van Duinen bij Roda JC

Met Fortuna Düsseldorf speelde de 24-jarige Van Duinen de thuiswedstrijden in een stadion dat groter is dan De Kuip of de Amsterdam Arena. "Dat is echt mega. Het zit niet altijd vol, maar de beleving van de fans daar is een stuk intenser. Bij veel clubs zitten er rond de 30.000 supporters op de tribunes."

Tot zover de positieve kanten van zijn verblijf. Over de randvoorwaarden had de spits dus niet te klagen. Maar Van Duinen kwam in de zomer van 2015 naar Düsseldorf met een doel: eerste spits worden. Dat lukte niet.

Mike van Duinen voor aanvang tijdens het seizoen in een oefenwedstrijd tegen Feyenoord

"Ik begon redelijk", blikt hij terug. "Ik zat er dicht tegen aan, speelde een paar keer in de basis en scoorde als invaller." Tegen VfL Bochum, waar Gertjan Verbeek de trainer is, maakte Van Duinen in blessuretijd de gelijkmaker. Een enorme ontlading volgde.

"Je eerste goal is daar wel een dingetje. Het is niet verplicht, maar veel spelers trakteren na hun eerste doelpunt voor de club. Ikzelf dacht: waarom ook niet?" Over de traktatie hoefde hij niet lang na te denken: frikadellen.

Na mijn goal ben ik naar een Nederlandse supermarkt gegaan, heb ik frikadellen gehaald en ben ik ze in Duitsland gaan bakken

Mike van Duinen

"Een Duitse ploegmaat vertelde mij dat hij vroeger vaak met z'n familie naar Nederland ging. Dan smulde hij van een frikadel. In de kleedkamer had hij het daar steeds over met mij."

"Dus na mijn goal ben ik naar een Nederlandse supermarkt gegaan, heb daar frikadellen gehaald en ben ik ze gaan bakken. Dat zullen ze nu ongetwijfeld wel missen, haha."

Trainerswissel

Het blijft voor de Nederlandse spits bij die ene goal in Duitse dienst. Een trainerswissel speelde hem parten. "Er kwam een nieuwe trainer en die haalde een nieuwe spits. Een eerlijke kans voor mij kwam er niet echt van. Ik hoefde niet weg, maar wilde zelf graag spelen."

Roda JC bood uitkomst. "Hier spelen ze net als bij Düsseldorf met twee spitsen", licht Van Duinen zijn keuze toe. En dus trok hij van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen naar Zuid-Limburg, waar de spits tijdelijk woont.

Mike van Duinen na een goal voor Roda, rechts ploegmaat Maecky Ngombo

Zijn vrije tijd brengt de doelpuntenjager echter niet door in Kerkrade. Dan kiest hij ervoor om naar Den Haag te gaan, de stad waar zijn hart ligt, waar hij jarenlang gevoetbald heeft en zijn vrienden en familie heeft wonen. Of hij scheurt over de Duitse snelweg naar Düsseldorf.

"Ik heb daar nog een huis en ga soms naar een wedstrijd kijken. De nieuwe trainer is deze week ook weer ontslagen trouwens, na vier nederlagen op rij. En dat terwijl hij er net is. Heel bizar. Fortuna is echt een opportunistische club. Ze halen heel snel een nieuwe coach en zo gaan ze ook om met spelers", aldus Van Duinen.

Mike van Duinen in het seizoen 2015/2016

ClubDuelsSpeelminutenGoalsAssists
Fortuna Düsseldorf124481-
Roda JC649122

Fortuna strijdt tegen degradatie. Met nog acht duels te gaan, staat de club op plaats zestien en dat betekent aan het eind van het seizoen promotie/degradatiewedstrijden spelen. Met Roda staat Van Duinen zeven wedstrijden voor het einde op de veilige veertiende plaats.

Over zijn toekomst is Van Duinen duidelijk: "In principe keer ik volgend jaar weer terug bij Fortuna, maar als ik weer niet in de plannen voorkom, wil ik vertrekken."

Plezier boven geld

"Ik heb daar nog geen gesprekken over gehad met Roda, maar ik merk nu dat ik zo veel meer plezier uit het spelletje haal als ik gewoon speel. Dat is voor mij belangrijker dan geld."

Toch is zijn Duitse droom nog niet uiteengespat. "Ik wil nog altijd eerste spits worden van Fortuna. Ik probeer nu elke week te knallen, mijn doelpuntjes mee te pikken en Roda op die manier te bedanken. Dan hoop ik met een goed gevoel terug te keren."

Daar zullen zijn Duitse ploeggenoten ongetwijfeld blij mee zijn, mits Van Duinen onderweg even stopt bij een Nederlandse supermarkt, de vriezer opentrekt en daar een pak frikadellen uithaalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl