Koerden protesteren in Brussel tegen de Turkse militaire operatie in Oost-Turkije
NOS Nieuws

Turkije waakzaam in aanloop naar Koerdische feestdag

In heel Turkije zijn veiligheidstroepen uiterst waakzaam om verdere aanslagen te voorkomen. Langs de grens met Syrië zijn drie militante Koerden die terreurdaden wilden plegen, opgepakt, heeft een hoge functionaris bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of de drie zijn doodgeschoten bij hun aanhouding.

De autoriteiten waarschuwen dat militante Koerden aanslagen willen plegen rond het aanstaande Newroz-festival, de viering van het Koerdische Nieuwjaar aanstaande maandag.

Op deze feestdag vonden in het verleden vaak gewelddadige confrontaties plaats tussen Koerdische activisten en Turkse militairen en politieagenten.

Strijd

Minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu benadrukte in een persconferentie dat de strijd tegen terroristen "met volle kracht" wordt voortgezet. Cavusoglu reageerde op de zelfmoordaanslag in het hart van Istanbul, die aan vijf mensen het leven kostte en waarbij tientallen mensen gewond raakten.

Volgens de autoriteiten is ook deze aanslag het werk van een militante Koerd.

In de oostelijke provincies van Turkije, waar veel Koerden wonen, is het Turkse leger al maanden bezig met een grootscheepse operatie tegen Koerdische militanten.

Twee recente aanslagen in Ankara, die samen aan meer dan zestig mensen het leven kostten, waren bedoeld als vergelding voor dat hardhandige optreden tegen de Koerden, liet de militante Koerdische TAK weten in hun verklaring waarin de aanslagen werden opgeëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl