Inwoners van Molenbeek kijken toe bij de anti-terreuractie in hun gemeente
NOS Nieuws

'In Molenbeek wist iedereen waar Abdeslam was'

126 dagen wist terreurverdachte Salah Abdeslam buiten beeld te blijven. Niet door naar Syrië te vertrekken of onder te duiken in Marokko of Irak, maar door zijn leven te leiden in de wijk waarin hij is opgegroeid. De 26-jarige Abdeslam werd gisteren opgepakt op loopafstand van zijn ouderlijk huis.

De arrestatie is een bitterzoet succes voor de Belgische anti-terreureenheden, is vandaag de teneur in de Belgische media. Er heerst opluchting dat de man is opgepakt, maar onbehagen omdat hij zo lang onder de neus van politie en justitie op vrije voeten is geweest.

Het huis waarin Salah Abdeslam werd gearresteerd

"Om dat vol te houden, moet hij behoorlijk wat hulp gehad hebben", schrijft het Vlaamse Nieuwsblad in een commentaar. "En dat in het Molenbeek dat de voorbije maanden geregeld op een bezette stad leek, waar de politiepatrouilles over de buitenlandse journalisten struikelden en de alertheid op alarmfase zeventien bleef staan."

Volgens de krant De Morgen wist iedereen in de Brusselse gemeente dat de meest gezochte man van Europa in de buurt zat. "Hier in de wijk heeft iedereen altijd geweten dat Salah hier nog was", vertelt een vrouw aan journalist Douglas De Coninck. Hij zou met vrienden de laatste weken zelfs op straat hebben rondgelopen. "Een maand geleden zijn ze puur voor de lol nog voorbij het politiecommissariaat gaan wandelen."

Volgens de vrouw heeft dat "helemaal niets te maken met Molenbeek en al helemaal niets met de islam. Dit is een klein groepje crimineeltjes waar veel eerder tegen had moeten worden opgetreden."

Omerta

Onzin, volgens antropoloog en fotojournalist Teun Voeten, die tot voor kort in Molenbeek woonde. "Extremisten als hij konden en kunnen alleen functioneren omdat ze door een groot netwerk beschermd worden", zei hij vanmorgen in Nieuwsshow van Avrotros. "Ten eerste wonen daar heel veel mensen die sympathie voelen voor islamitisch extremisme en ten tweede beschermt de Marokkaanse gemeenschap altijd haar eigen leden."

Binnen de gemeenschap heerst een Omerta, zegt Voeten, refererend aan de code binnen de maffia die leden, maar ook buitenstaanders, verbiedt om uit de school te klappen over wat ze zien. "Het verbaast me in die zin niets dat deze man hier zo lang dekking kon vinden."

Ook journalisten zijn over het algemeen niet welkom in de gemeente. De satellietwagen van de Britse BBC werd gisteren kapotgemaakt door een groep jongeren, een journalist van het Vlaamse Medialaan kreeg een steen door zijn ruit.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel, concludeert Nieuwsblad. Vooral bij jongeren die vinden dat de politie in hun wijk niets te zoeken heeft, "zelfs niet als het om een terrorist met het bloed van Parijs aan zijn handen gaat". Maar, voegt het daar aan toe: "Dat maakt de opluchting over een gearresteerde Abdeslam er niet minder om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl