Sam Larsson, de nieuwe schaduwspits van Heerenveen
NOS Voetbal

'Samba Sam' is terug: Larsson laat Friesland swingen

Na een wisselvallig seizoen stond hij vorige week opeens weer in de schijnwerpers, mede dankzij een fenomenale assist tegen PSV: ‘Samba’ Sam Larsson. De 22-jarige Zweedse artiest van sc Heerenveen werd door trainer Foppe de Haan van de linkervleugel gehaald en op nummer tien gezet. “Dat voelde inderdaad goed”, zegt Larsson.

De vier doelpunten van Sam Larsson dit seizoen

Zeg je Heerenveen, dan zeg je Friesland - of liever nog Fryslân - en andersom. Door middel van het pompeblêden-shirt en het zingen van het Fries volkslied voorafgaand aan elke thuiswedstrijd draagt de club de identiteit van de provincie uit. Gekscherend wordt weleens gezegd dat elke speler van sc Heerenveen het Fries volkslied zou moeten kunnen meezingen, of hij nou afkomstig is uit de provincie of niet. “Oef, ik niet”, bekent de Zweed Sam Larsson lachend. “Maar, ik kan het wel meeneuriën!”

Hoewel hij de taal nog niet onder de knie heeft en inmiddels een beetje moe wordt van de hoeveelheden brood die Nederlanders eten, voelt de 22-jarige spits zich thuis in Friesland. "Ik rij echt niet elke week naar de Ikea voor de Zweedse gehaktballetjes."

'Het hoogtepunt in mijn jonge carrière'

“De omgeving hier is perfect voor mij als jonge voetballer”, meent Larsson. “Het niveau ligt hoger dan in Zweden en het spel is meer aanvallend. Om het even lomp te zeggen, hier geven ze niet zo veel om de verdediging."

De Zweedse aanvaller kwam in 2014 over van IFK Göteborg. “Toch wel het hoogtepunt in mijn jonge carrière”, zegt Larsson. “Ik stond toen op het vliegveld en dacht bij mezelf: shit, this is real!”

Toch was het even omschakelen. Op z’n 21ste begon zijn avontuur toen hij het vertrouwde Zweedse Gothenburg verruilde voor het onbekende Heerenveen. De jonge Larsson vond steun bij enkele landgenoten die reeds bij de club speelden. “Toen ik hier anderhalf jaar terug kwam, ben ik goed opgevangen door Kristoffer Nordfeldt (de voormalig keeper van sc Heerenveen, red.). Hij heeft me veel geholpen.”

Heimwee

Inmiddels is hij zo ervaren dat hij zelf de rol van mentor op zich kan nemen. Zo kan de Zweed Arber Zeneli, die in de winterstop van IF Elfsborg naar Heerenveen kwam en geplaagd wordt door heimwee, rekenen op de hulp van Larsson. “Nu is het mijn beurt."

“Ik probeer hem bijvoorbeeld te helpen met de taal, omdat de trainers soms alleen Nederlands praten en ik dan aan Arbers gezicht kan zien dat hij werkelijk geen idee heeft wat er tegen hem gezegd wordt”, zegt Larsson. “Zeneli is nu de volgende in lijn die een Zweedse aankoop mag opvangen. Zo gaat dat hier.”

Sam Larsson (l) met Caner Cavlan

De snelle creatieveling wist zich tijdens zijn debuutseizoen in de kijker te spelen, wat hem de bijnaam ‘Samba Sam’ opleverde. Het huidige seizoen gaat ogenschijnlijk wat moeizamer, ook al scoorde hij vier keer en gaf hij zeven assists. “Het is makkelijk voor critici om commentaar te geven, maar we spelen als team ook gewoon minder dit jaar. En van dat team ben ik een onderdeel, dus is mijn rol ook minder.”

'Bravoure en uitdaging, daar houdt hij wel van'

In de wedstrijd tegen PSV van vorige week zaterdag (1-1) was het Larsson die de Friezen weer kleur wist te geven. Het experiment van trainer Foppe de Haan om de Zweedse dribbelaar van de linkervleugel af te halen, pakte goed uit. Op 'tien’ - de centrale positie op het veld - liet hij nog maar eens zijn potentie zien. “Sam moest op die positie verantwoordelijkheid nemen als totale voetballer, iets wat hij niet gewend is”, zegt trainer Foppe de Haan. “Maar die bravoure en uitdaging, daar houdt hij wel van.”

Het was wel een slijtageslag in Eindhoven. “Hij was tot op donderdag nog niet hersteld, pas vandaag stond-ie er weer”, zegt De Haan na de vrijdagtraining. “Hij moet zijn grenzen nog meer verleggen, dan kan hij héél goed worden.”

Vanavond laat de 72-jarige oefenmeester Larsson in ieder geval weer achter de spits beginnen tegen Heracles. Het is te hopen voor het publiek dat Samba Sam dan weer als vanouds swingt. Tijdens de wedstrijd, maar misschien ook wel tijdens het Frysk Folksliet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl