Nelissen, Lippens, Ducrot, Van den Berg en Kock verdelen de wielersterren
NOS Wielrennen

Milaan-Sanremo: wielerwatchers verdelen sterren

Om 10.10 uur beginnen tweehonderd renners aan de 107de editie van Milaan-Sanremo, de eerste grote voorjaarsklassieker van het jaar. En na 291 kilometer koers komt Peter Sagan als winnaar over de streep, zo voorspelt NOS-commentator Joris van den Berg.

Een nieuwe winnaar dus? "Ja, want John Degenkolb is er dit keer niet bij. Zijn verhaal is bekend; hij moet nog tot zeker half mei revalideren van de aanrijding in januari. Zijn naam staat sinds deze week wel op het asfalt van de Poggio, de mogelijke scherprechter in de koers."

Dit staat er te lezen: 'La Primavera without Degenkolb. Still not a joke, but definitely less fun. Get well soon. Your mates, Guilty 7.'

De tekst op de Poggio

Van Avermaet

De tekst duikt op na 1,3 kilometer beklimming, in volle finale, net op het moment dat het eerste steile stuk van de Poggio geweest is. "Die klim is niet heel erg lang of steil, na drie kilometer vlakt het zelfs behoorlijk af, maar door de lengte van de koers is het wel een lastige."

Juist door het parcours in de finale denkt Van den Berg aan de wereldkampioen als winnaar. En niet aan, bijvoorbeeld, diens plaaggeest Greg Van Avermaet. "Greg kan Sagan hier nooit de baas. Deze aankomst is Sagan op het lijf geschreven. Met de klim, de afdaling en de sprint. Ze komen zo onnavolgbaar hard naar beneden, het is eigenlijk een lange sprint."

De favorieten volgens de NOS-watchers

NelissenLippensDucrotVan den BergKock
*****MatthewsSaganMatthewsSaganCancellara
****SaganKwiatkowskiBoasson HagenMatthewsMatthews
***StybarVan AvermaetSaganVan AvermaetVan Avermaet
**Boasson HagenBoasson HagenCancellaraCancellaraNibali
*CancellaraStybarUlissiBouhanniKristoff

Matthews en Cancellara

Van Avermaet klopte Sagan al een aantal keer de laatste jaren, maar dat was juist op een hellende aankomst, zoals vorige week nog in Tirreno-Adriatico. "Op dit parcours zie ik Michael Matthews als de enige die Sagan kan bedreigen. Maar hij komt denk ik nog wat harde koerskilometers tekort. De Australiër begon pas op 8 maart aan zijn seizoen."

Van den Berg noemt nog een oud-winnaar en enkele sprinters als andere kanshebbers. "Fabian Cancellara kan deze finale wel dromen, hij won hier in 2008, maar het echte explosieve moet er bij deze man toch wel af zijn. Al steekt hij in een bloedvorm de laatste weken."

Outsiders

Als het op een massasprint aankomt op de Via Roma, dan zijn er meer gegadigden. "Nacer Bouhanni zie ik als de beste van de echte sprinters. Misschien wel vanwege zijn pure gedrevenheid. Alexander Kristoff zal het ook wel prima doen, al lijkt hij me nu nog niet zo goed als hij vorig jaar een stuk of twintig keer was.

Vraagteken is de jonge Colombiaan Fernando Gaviria. Hij is pas 21 jaar. De afstand van 291 kilometer lijkt ver voor hem, maar vorig jaar was Bonifacio even oud als Gaviria nu is en de Italiaan werd toen vijfde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl