NOS Nieuws

Geld maakt niet gelukkig, tenzij je arm bent

Geld speelt slechts een beperkte rol in het geluk van Nederlanders. Gezondheid, het hebben van werk en relaties zijn belangrijker, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Gemiddeld zegt de ruime meerderheid van volwassenen gelukkig te zijn: 87 procent. Slechts 3 procent zegt ongelukkig te zijn. De rest is neutraal.

Voor de middeninkomens geldt dat vooral gezondheid, onderwijsniveau en het hebben van een relatie verschillen in het geluksgevoel kunnen verklaren. Met name gezondheid is bepalend. Bij de groep mensen met de slechtste gezondheid schiet het percentage dat gelukkig is naar beneden. De verschillen tussen hen met een gemiddelde en goede gezondheid zijn kleiner.

Voor de armste en de rijkste groep lijkt geld wel een rol te spelen, ook als voor deze factoren gecorrigeerd wordt. Zo zijn er meer mensen uit de laagste inkomensgroep die zeggen ongelukkig te zijn dan onder de rijkste mensen.

Van de armsten is 6 procent ongelukkig, en 16 procent niet gelukkig en niet ongelukkig. Bij de hoogste inkomens is dat 1 en 6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl