Deborah Gravenstijn is onder grote druk opgestapt als bestuurslid van de judobond
NOS Sport

Gravenstijn vertrekt onder grote druk en Bonnes keert terug

Deborah Gravenstijn is onder grote druk opgestapt als bestuurslid van de judobond. Om die reden keert Henry Bonnes weer terug. De directeur topsport legde maandag zijn functie neer omdat hij een gebrek aan vertrouwen voelde. Wat volgde, was een enorme chaos in de judowereld, waar ook NOC*NSF zich in mengde.

Doelbewust beschadigd

"Ik treed tot 31 december van dit jaar terug als portefeuillehouder topsport", schrijft Gravenstijn in een verklaring (.PDF). "Als meest succesvolle vrouwelijke judoka van de laatste vier Olympische Spelen ben ik van mening dat ik als persoon en bestuurder in de laatste dagen doelbewust in de media ben beschadigd. Dat maakt functioneren in de komende maanden in mijn optiek onmogelijk."

Bonnes bleek na een gesprek met voorzitter Willem Jan Stegeman bereid om aan te blijven. "Nadat ik maandag mijn opdracht aan het bondsbestuur heb teruggegeven, heb ik uit diverse hoeken veel steun ervaren. Ik ben gaan nadenken over mijn positie nadat er mede vanuit de sporters een beroep op me werd gedaan. In anderhalf jaar hebben we een relatie opgebouwd en die is mij veel waard", laat Bonnes weten. "We gaan met elkaar hard aan de slag om het jaar 2016 voor het judo in Nederland op vele fronten een goed vervolg te geven."

Open brieven

Vijf topjudoka's (Kim Polling, Marhinde Verkerk, Henk Grol, Anicka van Emden en Dex Elmont) riepen in een open brief om het vertrek van Gravenstijn. Zij zou een persoonlijke vete met Bonnes hebben en hem pootje hebben gehaakt. "Jouw rol als bestuurslid topsport heeft vanaf het begin voor vraagtekens gezorgd", aldus de vijf judoka's.

Gravenstijn heeft nu gehoor gegeven aan die oproep, maar niet zonder zich daar eerst flink tegen verzet te hebben. Temeer omdat er zes andere judoka's waren die ook een open brief hadden geschreven om haar voor de bond te behouden.

"Wij hebben sterk het gevoel dat we een eenzijdig verhaal horen", aldus Sanne Verhagen, Juul Franssen, Roy Meyer, Tessie Savelkouls, Guusje Steenhuis en Sanne van Dijke.

Trainingscentrum

Bonnes werd anderhalf jaar geleden aangetrokken om leiding te geven aan de voorbereidingen op de Spelen en het realiseren van een topsportlocatie voor de judoka's op Papendal. Het boterde echter niet tussen hem en Gravenstijn.

"Wat in ieder geval niet geholpen heeft", liet Kees Jongkind, judoverslaggever bij de NOS, eerder deze week weten, "is dat Bonnes coach Mark Earle van Judo Topsport Eindhoven begin dit jaar op non-actief stelde, nadat hij zich misdragen zou hebben. Earle is de partner van Gravenstijn."

Voorzitter Stegeman hoopt dat met het vertrek van Gravenstijn en het aanblijven van Bonnes de rust terugkeert in de judowereld. "We hebben als bond en judosport een hele zware week achter de rug. De aandacht dreigde te gaan naar individuen en moet gaan naar de 'Road to Rio' en een succesvolle centralisatie."

Henry Bonnes

Papendal-directeur Jochem Schellens schortte de bouw van het nationale trainingscentrum op Papendal eerder deze week op vanwege de chaos binnen de judobond én omdat Bonnes, de belangrijkste pijler, was weggevallen.

Dat was ook tegen het zere been van NOC*NSF, dat het gezamenlijke trainingscentrum als een must ziet. De judohal zou in september af moeten zijn en daarom heeft chef de mission Maurits Hendriks zich op de achtergrond hard gemaakt voor een terugkeer van Bonnes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl