NOS Wielrennen

Twee keer paralympisch goud op WK baan

Arnoud Nijhuis en Alyda Norbruis hebben goud gepakt op de tijdrit tijdens de WK baanwielrennen voor paralympiërs in Montichiari. Nijhuis tekende bovendien voor een nieuw wereldrecord.

Het is voor Nijhuis, uitkomend in de klasse C1, de eerste mondiale titel. De baanrenner uit Balkbrug kende een goede voorbereiding en wist dat een medaille zeer goed mogelijk was. “Vooral in het begin van de race ben ik veel sterker geworden", liet hij na de medaille-uitreiking weten. "Daar heb ik ook mijn winst gepakt ten opzichte van de concurrenten.”

Voor Norbruis was het de tweede titel op rij op de tijdrit. Ze pakte het goud met overmacht, getuige de bijna twee seconden voorsprong op Amanda Reid, de Australische nummer twee. Norbruis pakte op donderdag zilver op de drie kilometer achtervolging.

"Een tijd rond de veertig seconden is voor mijn doen goed”, zei de eerlijke Norbruis. “Richting de Paralympische Spelen geeft het een ontzettend goed gevoel dat ik hier goud pak.”

Straf op de scratch

Later op de dag leek Norbruis haar derde medaille van het toernooi te pakken. De wielrenster eindigde als tweede op de scratch, maar werd door de jury teruggezet naar de vijfde plaats. Volgens de jury was Norbruis bij de sprint om de overwinning over de blauwe lijn gekomen.

De Nederlandse ploeg diende direct protest in, maar de wedstrijdleiding was onverbiddelijk. Nijhuis kon op de scratch geen potten breken en eindigde als veertiende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl