Handbalsters bijna in Rio na zege op Frankrijk

Sterke start handbalsters op OKT

De Nederlandse handbalsters hebben een hele grote stap gezet op weg naar de Olympische Spelen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Metz werd gastland Frankrijk, dat vooraf werd gezien als de grootste concurrent, met 24-17 overtuigend opzij gezet.

Op de grote toernooien had Oranje zes keer van Frankrijk verloren toen bij de WK van afgelopen december de ommekeer kwam: Nederland versloeg de zilveren ploeg van 2009 en 2011 in de kwartfinales met 28-25 en pakte uiteindelijk het zilver.

Daarmee plaatste de ploeg van coach Henk Groener zich voor het OKT in Metz, waar met Frankrijk en het veel zwakkere Japan en Tunesië wordt gestreden om twee olympische tickets.

Spelplezier

Vooral voor rust heersten de beide verdedigingen en hadden de aanvalsters de grootste moeite een gaatje te vinden. Bij rust stond er dan ook een 'magere' 9-7 op het scorebord, maar wel in het voordeel van Nederland.

Stand

LandGespeeld/punten
1.Japan1-2
2.NEDERLAND1-2
3.Frankrijk1-0
4.Tunesië1-0
Nycke Groot wordt afgestopt door de Franse defensie.

Na rust knokte Frankrijk zich van 8-11 terug tot 11-11, maar op voorsprong kwam de thuisploeg niet meer. Oranje bleef in het vervolg een kleine voorsprong koesteren en diende met de 18-14 de genadeklap uit. De Françaises raakten aan het eind van hun latijn en geloofden er uiteindelijk niet meer in. Oranje, waar het spelplezier van de gezichten af spatte, denderde door naar 24-17.

Laura van der Heijden was bij Nederland topscoorster met vijf treffers, waaronder drie van de laatste zes. Niettemin werd keepster Tess Wester, die weer herhaaldelijk haar klasse toonde, uitgeroepen tot 'Man of the match'.

De handbalsters vieren de zege op Frankrijk met de Oranje-supporters.