NOS NieuwsAangepast

Driekwart van voorraad strooizout is op

Rijkswaterstaat heeft deze winter al ruim driekwart van de voorraad strooizout verbruikt. Dat komt neer op meer dan 100.000 ton tot nu toe. Dat is meer dan de helft van wat vorige winter nodig was om de snelwegen schoon te houden. Toen werd 191.000 ton zout gebruikt.

Rijkswaterstaat heeft contracten met zoutleveranciers AKZO/Nobel, Eurosalt en Frisia Zout. Zij hebben nu ruim driekwart uitgeleverd van wat ze in totaal aan Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies hebben verkocht. De contracten lopen bijna af.

Rijkswaterstaat moet nu overstappen op nieuwe leveranciers. Er moet extra worden ingekocht in landen als Turkije, Egypte, Italië, Engeland en de VS. Omdat daar hogere prijzen voor worden gevraagd, koopt Rijkswaterstaat groot in. Tussen het moment van bestellen en leveren kan twee tot vier weken zitten.

Loket

Vanwege een dreigend tekort aan strooizout, wordt sinds deze winter het zout verdeeld via een centraal zoutloket. Dat betekent dat gemeenten en provincies hun zoutvoorraden beschikbaar stellen voor gebieden in Nederland waar het strooizout het hardst nodig is. De regeling is per 22 december ingegaan.

De komende dagen zal er niet veel gestrooid hoeven worden. De dooi houdt nog even aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl