Jeffrey Bruma (l) en Joël Veltman
NOS Voetbal

PSV-Ajax: de verdedigers onder de loep

Zondag om 16.45 uur staan de beste elftallen van dit eredivisieseizoen tegenover elkaar. Inzet? De eerste plaats op de ranglijst en een voorschot op de landstitel. De NOS telt af naar PSV-Ajax en neemt elke dag een linie onder de loep. Vandaag de verdedigers.

Ze zijn beiden 24 jaar, maar kwamen op verschillende manieren in de defensie van een topclub in eigen land terecht. Bruma legde een pad met de nodige obstakels af. Hij speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, verhuisde op jonge leeftijd naar Chelsea en keerde vervolgens een illusie armer terug naar PSV.

Het contrast met Joël Veltman is groot. Veltman bewandelde de weg der geleidelijkheid en doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Verder dan De Toekomst en de Amsterdam Arena is hij nog niet gekomen.

Bruma vs Veltman: het oordeel van Van Hooijdonk

Rechtsback

En wil hij ooit de stap naar een grote buitenlandse competitie maken, dan moet hij zich volgens Pierre van Hooijdonk concentreren op de rechtsbackpositie. "In Engeland hoef je met zijn lengte niet aan te komen. Op basis van zijn lengte gaat er meteen al een kruis door zijn naam", oordeelt Van Hooijdonk.

"Als rechtsback maakt dat niet zoveel uit. Ik vind Veltman op dit moment ook veel beter dan als centrale verdediger. Als rechtsback staat hij fysiek zijn mannetje. Op die positie kan hij zijn sporen wel verdienen in bijvoorbeeld de Premier League."

"En ik denk dat Bruma ook nog wel een stap gaat maken. Hij heeft zich echt doorontwikkeld. Maar het heeft ook te maken met de mensen met wie hij heeft samengespeeld."

Resterend programma PSV en Ajax

Voorin

Ajax (18 tegendoelpunten) en PSV (25) hebben, gebaseerd op de tegengoals, de beste defensie. Toch denkt Van Hooijdonk dat zondag niet achterin, maar voorin het verschil wordt gemaakt.

"Je hoort altijd hetzelfde; dat op het middenveld het verschil wordt gemaakt. Maar ik denk voorin. Daar staan de jongens die het verschil kunnen maken. Dat verwacht ik ook in de grote wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl