De zondagse kerkgang
NOS Nieuws

Plasterk: geen persoonsgegevens meer naar kerken

Het kabinet maakt op termijn een eind aan het geven van persoonsgegevens aan kerkgenootschappen. Het reageert hiermee op een oproep uit de Tweede Kamer.

Kerkelijke instanties en andere genootschappen op geestelijke grondslag krijgen, meestal via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA), verhuisgegevens van burgers die ingeschreven waren bij een kerkgenootschap. De Kamer nam onlangs met een grote meerderheid een motie aan van onder meer D66. Daarin staat dat het doorgeven van dit soort gegevens geen taak van de overheid hoort te zijn. Minister Plasterk zei in het debat dat hij geen aanleiding zag om de service te beëindigen.

Hij laat nu aan de Kamer weten dat de Staat SILA toch niet meer zal bedienen. Maar omdat de service al jaren bestaat, wil hij dat niet van de ene op de andere dag veranderen. Hij wil SILA de komende tijd de gelegenheid geven de ledenadministratie op een andere manier in te richten. Volgens Plasterk komt aan het verstrekken van de gegevens uiterlijk 1 maart 2018 een einde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl