Windmolenpark Burgervlotbrug

Achterstanden bij bouw windmolens

Lagere overheden lopen achter bij de bouw van windmolens. Volgens het Energieakkoord moeten in 2020 alle windmolens op land samen een vermogen hebben van ten minste 6000 megawatt. Die moeten energie gaan leveren aan ongeveer 4 miljoen huishoudens. Maar als de ontwikkeling in het huidige tempo doorgaat, wordt dat niet gehaald. Volgens nieuwe cijfers van minister Kamp is er zonder extra maatregelen in 2020 een tekort van 759 megawatt.

Oorzaken voor de vertraging zijn vooral de lange procedures en gebrek aan draagvlak.

Kamp heeft eind vorig jaar met onder meer gemeenten, provincies en de windenergie-sector afspraken gemaakt over een "strakkere regie" voor de bouw van windmolenparken. Daardoor moeten parken sneller worden aangelegd. Ook wordt geïnvesteerd in een grotere maatschappelijke acceptatie.

Onomkeerbaar

De minister van Economische Zaken benadrukt dat de overgang naar duurzame energie onomkeerbaar is, maar dat er nog veel moet gebeuren. Volgens hem blijft door de afspraken het doel van 6000 megawatt aan molens in 2020 in zicht.

Greenpeace is kritisch over de nieuwe cijfers van Kamp. Volgens de milieuorganisatie tonen die aan dat te veel gemeenten en provincies het op het gebied van windenergie laten afweten. "Er zijn te veel bestuurders die de andere kant opkijken en de noodzaak van windparken niet accepteren, laat staan dat ze de parken verdedigen tegenover de bevolking."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl