Shaktiman met de prothese
NOS Nieuws

Indiase politicus opgepakt voor mishandeling paard

In India is een regionale bestuurder gearresteerd omdat hij een politiepaard zou hebben mishandeld. Dat gebeurde dinsdag tijdens een demonstratie van zijn partij. Het been van het paard was er zo slecht aan toe dat het geamputeerd moest worden.

De politicus uit de noordelijke deelstaat Uttarakhand, Ganesh Joshi, zou het politiepaard, Shaktiman, met een stok hebben geslagen toen hij oog in oog met het dier stond bij een protest in Dehradun. Joshi's Bharatiya Janata-partij (BJP) demonstreerde daar tegen de gouverneur van de deelstaat.

Gebroken

Er zijn beelden van Joshi met een stok in zijn hand, maar hij zegt dat hij het paard niet heeft geslagen. Volgens hem viel het paard toen iemand aan haar zadel trok. Op foto's is te zien dat het linker achterbeen van Shaktiman is gebroken.

Minister Maneka Gandhi, eveneens van de BJP, toonde zich dinsdag al geschokt over de actie van Joshi en wil dat hij de partij wordt uitgezet. "De hele partij vindt het een schande wat deze man heeft gedaan. Hij moet zo snel mogelijk weg."

Beeld waarop Ganesh Joshi de stok omhoog houdt

Dierenartsen hebben geprobeerd om Shaktimans been te sparen, maar na een infectie moest het gisteravond alsnog geamputeerd worden. Het dier heeft nu een prothese, maar het is nog niet zeker of die het houdt.

De regionale overheid heeft beloofd dat de 14-jarige Shaktiman de allerbeste behandeling krijgt. Het paard is goed getraind en werkt al jaren voor de politie in Uttarakhand.

De gouverneur van de deelstaat heeft laten weten zich grote zorgen te maken om de toestand van het paard.

Veel Indiërs waren woedend over het incident van dinsdag en uitten dat via sociale media. Op Twitter deden ze dat via de hashtag #IsHorseAntiNational. De BJP van Joshi is namelijk nationalistisch. Het is een van de twee belangrijkste hindoe-nationalistische politieke partijen in India.

India Today had die dag de kop: 'BJP-politicus mishandelt paard. Niet bevestigd of het paard anti-nationalistisch was'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl