NOS Nieuws

Reddingsoperatie voor balsa-vlot Kon-Tiki 2

  • AFP
    Het vrachtschip onderschept de Kon-Tiki
  • AFP
    Een vliegtuig hield de Kon-Tiki in de gaten
  • AFP
    De Kon-Tiki

Een poging om met een vlot van balsahout heen en weer te varen van Zuid-Amerika naar Paaseiland is mislukt. De Kon-Tiki2-expeditie was door onverwacht sterke stromingen honderden kilometers afgedreven.

Een Japans vrachtschip heeft de opvarenden van de Kon-Tiki gehaald. Eerder had de Chileense marine al een vliegtuig ingezet om de situatie in de gaten te houden. Een woordvoerder benadrukt dat de bemanning niet in gevaar is geweest.

De expeditie is geïnspireerd door de beroemde tocht van Thor Heyerdahl. Hij voer in 1947 met primitieve middelen van Peru naar Paaseiland om te bewijzen dat de oorspronkelijke bewoners van het eiland zo kunnen zijn gearriveerd. Hij deed 101 dagen over de reis.

Het originele Kon-Tiki-vlot

Dit keer wilde de initiatiefnemers heen én terug varen, onder meer om metingen te doen over milieuvervuiling, klimaatveranderingen en zeeleven. De heenreis verliep voorspoedig: net voor Kerst kwam het vlot aan op Paaseiland, na een reis van 43 dagen. Op 6 januari werd begonnen aan de terugreis.

Afgelopen woensdag besloot de bemanning een noodsignaal uit te zenden, omdat door de krachtige El Niño de stroming te sterk was. "In een normaal jaar hadden we nu al Zuid-Amerika bereikt", verzuchtte teamleider Torgeir Higraff. "Maar nu hebben we nog 1667 kilometer te gaan en het vooruitzicht is niet goed."

Toch is de expeditie niet volledig mislukt. "Wetenschappelijk gezien is het interessant dat de reis plaatsvond tijdens een van de zwaarste El Niño's ooit, zelfs al moest de reis worden afgebroken", zegt hoofdonderzoeker Cecilie Mauritzen. "We kijken er nu al naar uit om alle data te analyseren."

Het vlot is op volle zee achtergelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl