NOS Nieuws

Van Rijn: gemeenten nog achter met sturen pgb-gegevens

Er zijn nog steeds gemeenten die de gegevens van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) niet op tijd hebben doorgestuurd naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Staatssecretaris Van Rijn schrijft aan de Kamer dat het aantal 'toekenningsbeschikkingen' sterk achterblijft bij de verwachting.

De staatssecretaris heeft de gemeenten al een paar keer gemaand de beoordelingen op orde te brengen, zodat mensen met een pgb weten waar ze aan toe zijn. Veel budgetten lopen per 1 mei af terwijl nog geen nieuwe beoordeling is gemaakt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de betrokken gemeenten daar deze week nog eens op gewezen.

Budgethouders die voor 1 april nog geen uitsluitsel hebben over hun beoordeling, krijgen daarover binnenkort bericht en kunnen zelf contact opnemen met de gemeente. Begin volgende maand besluit Van Rijn of er extra maatregelen nodig zijn.

Controles

De staatssecretaris schrijft aan de Kamer dat nog steeds zo'n 95 procent van de pgb-declaraties binnen tien dagen wordt uitbetaald. Van Rijn meldt verder dat hij een aantal noodmaatregelen opheft. Omdat er vorig jaar veel misging bij de pgb's gaf de SVB voorrang aan uitbetalen boven controleren. Daar komt binnenkort een eind aan: volgens de staatssecretaris worden vanaf 1 juni alle zorgovereenkomsten gecontroleerd en vanaf 1 juli alle declaraties.

Van Rijn gaat in zijn brief ook in op het onderzoek naar de vraag of er een andere uitvoerder dan de SVB moet komen voor de pgb's. Hij benadrukt dat allerlei varianten worden onderzocht, dat het ook mogelijk is dat de huidige situatie blijft bestaan en dat hij de Kamer voor de zomer over de uitkomsten zal informeren. Hij doet geen grote investeringen in het huidige ICT-systeem meer totdat een besluit is genomen over de alternatieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl