Campagnetour ChristenUnie langs 'plekken van hoop'

  • ANP
    Gert-Jan Segers, de nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie, tijdens zijn speech op het partijcongres
  • ANP
    Carola Schouten (CU) tijdens de presentatie van de commissie van de Tweede Kamer die het lek in de Commissie Stiekem gaat onderzoeken
  • ANP
    Joel Voordewind (CU) staat de pers te woord na afloop van een presidiumvergadering over de procedure rond het onderzoek naar het lekken uit de Commissie Stiekem
  • ANP
    Carla Dik-Faber (CU) toont haar jurk en hoed, vervaardigd uit petflessen, die zij zal dragen op Prinsjesdag 2014
  • ANP
    Eppo Bruins (CU) tijdens zijn beëdiging als Kamerlid in de Tweede Kamer op 2 december 2015

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma’s geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 9: de ChristenUnie.

Partijleider Gert-Jan Segers trekt tijdens de verkiezingscampagne door het land met een boodschap van hoop. De voormalig zendeling reist langs "plekken van hoop", zoals een school in de Haagse Schilderswijk waar kinderen van allerlei culturen op een goede manier met elkaar omgaan. Of de Wallen in Amsterdam waar Toos Heemskerk van organisatie Not for Sale slachtoffers van mensenhandel helpt.

De ChristenUnie ijvert nadrukkelijk voor "de vrijheid van minderheden". Dat betekent bijvoorbeeld dat de partij wil dat rituele slacht voor moslims en joden blijft bestaan, omdat dit religieuze gebruik binnen de godsdienstvrijheid valt.

ChristenUnie neemt afscheid van Arie Slob

Politiek verslaggever Margreeth Boer: "Segers nam eind 2015 het leiderschap over van Arie Slob en werd meteen in het diepe gegooid. Hij moest bijvoorbeeld het lastige besluit nemen tegen het Belastingplan te stemmen. En hij had een leidende rol bij de motie van afkeuring tegen het kabinet over de Teevendeal. Het lijsttrekkerschap van Segers staat niet ter discussie."

Bij de vorige verkiezingen stond Segers op plaats vier van de kandidatenlijst. Hij was toen de campagneleider en wist de vijf zetels van zijn partij te behouden. Voor hij in de Kamer kwam was hij directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Daarvoor werkte hij zeven jaar namens de Gereformeerde Zendingsbond in Egypte.

Hij heeft daar de islamitische wereld goed leren kennen en spreekt zich regelmatig uit over de islam. In Egypte heeft hij gezien dat er eerste- en tweederangs burgers zijn. Dat motiveert hem om op te komen voor minderheden. Zijn standpunt is dat moslims erbij horen in Nederland, maar dat er ook zwarte kanten aan de islam zitten.

De Kamerleden van de ChristenUnie weten zich als kleine fractie goed zichtbaar te maken. Carola Schouten is een bekende onderhandelaar over de begrotingen en het Belastingplan. Joël Voordewind haalt regelmatig de media met de rechten van christenen in islamitische landen. En Carla Dik-Faber startte de campagne 'Alsjeblieft geen Downvrije samenleving!'. Eppo Bruins zit pas sinds december in de fractie, na het vertrek van Arie Slob.

Kabinet

Door de opstelling van de partij als een van de 'constructieve drie' kijken andere partijen serieus naar de ChristenUnie. "De politieke situatie zorgt ervoor dat het niet onmogelijk is dat de ChristenUnie, als relatief kleine partij, volgend jaar weer deelneemt aan het kabinet", zegt Margreeth Boer.

"Segers wil in ieder geval een coalitie met een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer, maar geen dichtgetimmerd regeerakkoord. Dat zou volgens hem te veel ten koste gaan van het open debat."

Hij blijft overigens zelf fractievoorzitter in de Tweede Kamer als zijn partij zou gaan regeren. Boer: "Bij zijn aantreden heeft hij al gezegd dat hij als politiek leider in de Tweede Kamer zal blijven, ook als zijn partij meeregeert. Hij wil voluit het geluid van de ChristenUnie kunnen blijven vertolken."

Andere artikelen over ‘Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan’ kunt u hier lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl