NOS Nieuws

Protesten in Brazilië na benoeming ex-president Lula

'Lula moet niet in de regering, maar in de gevangenis'

In Braziliaanse steden zijn protesten uitgebroken tegen de benoeming van ex-president Lula da Silva tot stafchef van de regering van president Rousseff. Lula wordt verdacht van fraude, maar nu hij een hoge post bekleedt wordt vervolging lastig. Alleen het Hooggerechtshof kan juridische stappen tegen hem ondernemen.

In de hoofdstad Brasilia protesteerden enkele duizenden mensen bij het gebouw van het Congres. De politie gebruikte traangas en flitsgranaten. Oppositieleden verstoorden binnen een bijeenkomst van het Congres; ze riepen leuzen en eisten het aftreden van Rousseff. Ook in São Paulo en Rio de Janeiro braken protesten uit.

Zondag waren er massale betogingen tegen de regering. Volgens schattingen waren er toen drie miljoen mensen op de been verspreid over het land.

Steekpenningen

Lula, president van 2003 tot en met 2010, zou betrokken zijn bij een groot corruptieschandaal bij staatsoliemaatschappij Petrobras. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen en geld hebben witgewassen voor zijn verkiezingscampagne. Ook zijn partij, de Arbeiderspartij, zou hebben geprofiteerd van het geld.

Lula werd begin deze maand meegenomen door de politie voor een verhoor na een inval in zijn woning. Na zo'n drie uur kwam hij vrij. De politieactie lokte protesten uit van aanhangers en tegenstanders van Lula.

Lula is nog de leider van de Arbeiderspartij en geldt als een belangrijke bondgenoot van Rousseff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl