Koning Willem-Alexander ontvangt de ambassadeur van Saudi-Arabië op Paleis Noordeinde
NOS Nieuws

Executies Saudi-Arabië verdelen Nederlandse politiek

De mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië en de macht van de fundamentalistische geestelijkheid daar verdelen de Tweede Kamer. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben grote kritiek op het land, maar vinden wel dat Nederland ermee moet blijven samenwerken.

De meeste oppositiepartijen vinden het tijd om de Saudische koning te laten weten dat Nederland niet accepteert dat mensen lijfstraffen krijgen of worden onthoofd.

Ook willen CDA, D66, SP en PVV een volledig wapenembargo voor het land. Gisteren werd een motie van SP en D66 hierover weggestemd door de twee regeringspartijen.

Woestijnzand

CDA-Kamerlid Knops zei in het Kamerdebat met minister Koenders van Buitenlandse Zaken: "Het CDA ziet een land dat steeds meer wapens importeert uit het Westen maar zich van dat Westen steeds minder aantrekt. De minister steekt ondertussen zijn hoofd in het woestijnzand."

Minister Koenders zei dat hij zo vaak mogelijk kritiek uit op Saudi-Arabië, maar dat hij er niets in ziet het land als een vijand te behandelen. Hij zegt dat Nederland in de praktijk geen vergunningen geeft voor wapenexport, en daarmee het strengste Europese land is.

Saudi-Arabië werkt mee aan de bestrijding van terrorisme en kan niet genegeerd worden, zegt Koenders. Ook de handelsbelangen zijn groot.

  • ANP
    Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op werkbezoek bij Shell in Saudië-Arabie in 2015
  • ANP
    Islamitisch benefietgala in met onder anderen de radicale sjeik Assim Al-Hakeem uit Saudi-Arabie in 2015
  • ANP
    Protest van Amnesty International bij de Saudische ambassade voor de onmiddellijke vrijlating van de Saudische blogger Raif Badawi die tien jaar cel en duizend zweepslagen kreeg
  • ANP
    Strukton mag meebouwen aan drie van de zes lijnen van het volledig geautomatiseerde metrosysteem door de stad Riyadh in Saudi-Arabië
  • ANP
    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry in gesprek over terrorismebestrijding met een deel van de Saudische regering

Emotie

De VVD zegt dat de oppositiepartijen de zaak te simpel voorstellen. "Een wapenembargo is een volstrekt leeg signaal. U zit hier een onmogelijke wens te verkopen", zei VVD-Kamerlid Ten Broeke. "Het leidt in ieder geval tot emotie bij de VVD, misschien is het toch niet zo'n leeg signaal", reageerde D66-Kamerlid Van Veldhoven.

Het CDA vindt dat er weinig verschil is tussen IS en Saudi-Arabië en daar is de PVV het mee eens. "Het gedachtegoed van IS en Al Qaida is actief door de Saudi's verspreid", zei PVV-Kamerlid Van Roon. Hij wil alle betrekkingen opzeggen.

Op het matje

Koenders noemt dat gevaarlijk buitenlands beleid waar Nederland veel last van zou krijgen. "Het land is een bondgenoot tegen het terrorisme. IS heeft vijftien aanslagen gepleegd in Saudi-Arabië en roept op tot omverwerping van het Saudische koningshuis, de kroonprins overleefde een aanslag."

De Saudische ambassadeur is nog nooit op het matje geroepen vanwege de onthoofdingen, dat past niet bij de onderlinge betrekkingen. Maar Koenders heeft wel in een gesprekken zijn zorgen geuit. De ambassadeur was als toehoorder bij het debat aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl