Luuk de Jong en Arkadiusz Milik
NOS Voetbal

PSV-Ajax: de spitsen onder de loep

Zondag om 16.45 uur staan de beste elftallen van dit eredivisieseizoen tegenover elkaar. Inzet? De eerste plaats op de ranglijst en een voorschot op de landstitel. De NOS telt af naar PSV-Ajax en neemt elke dag een linie onder de loep. Vandaag de spitsen. "Milik is niet de complete spits die je bij Ajax zou zoeken", stelt Youri Mulder.

Mulder, analist bij Studio Voetbal, weet het zeker: de topper wordt zondag voorin beslist. "Bij de aanvallers." Alle ogen dus op Luuk de Jong (PSV) en Arkadiusz Milik (Ajax). Mulder vergelijkt beide topschutters met elkaar en komt met een opvallende constatering: De Jong past beter bij Ajax dan Milik en de Pool zou ook wel in Eindhoven kunnen spelen.

"Milik is misschien niet de absoluut complete spits die je bij Ajax zou zoeken. Waar dat bij PSV met Luuk de Jong wel het geval is. Of Milik bij PSV zou passen? Ik heb daar niet eerder over nagedacht, maar ik denk dat hij zou het daar goed zou doen."

Mulder ziet niet heel erg veel gelijkenissen tussen De Jong (25) en Milik (22). "Alleen mentaal wel. Zowel Luuk als Arkadiusz zijn spelers die niet opgeven. Ze gaan door. Ze leggen zich niet neer bij een tegenslagje. Gemiste kans? Gelijk weer doorgaan. Maar dat is een van de weinige gelijkenissen tussen de Nederlander en de Pool."

De andere overeenkomst is dat ze nu aan hun tweede seizoen op rij in de eredivisie bezig zijn. De tellers staan op 39 en 26, in het voordeel van De Jong.

Qua leeftijd zit er een aardig verschil, merkt Mulder op. "De Jong is bijna vier jaar ouder. Hij heeft al een hele ontwikkeling gehad. Is op avontuur geweest in het buitenland. Milik is eigenlijk nu aan zo'n avontuur bezig. Hij is nog lang niet op z'n top. De Jong is dat binnen nu en drie jaar wel."

Doelpunten in eredivisie

De JongMilik
2015/201619 (26 duels)15 (24 duels)
2014/201520 (32 duels)11 (21 duels)
Totaal39 (58 duels)26 (45 duels)
Resterend programma PSV en Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl