Reddingsactie van Italiaanse kustwacht
NOS Nieuws

Italië haalt recordaantal migranten van bootjes

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Door correspondent Rop Zoutberg

De Italiaanse kustwacht heeft vandaag rond Sicilië bijna 1500 vluchtelingen van rubberboten gehaald. In totaal voerde de kustwacht twaalf reddingsoperaties uit. Er werden drie doden geborgen. Ook gisteren kwam de kustwacht in actie. Toen werden er bijna 1000 mensen gered.

De opgepikte vluchtelingen bevinden zich nog aan boord van reddingsschepen van de Italiaanse marine. Het is nog niet duidelijk waar ze naartoe worden gebracht. Ook kon een woordvoerder nog niets zeggen over hun herkomst.

Het aantal geredde vluchtelingen is ongekend hoog voor deze periode van het jaar, die geldt als relatief rustig omdat smokkelaars wachten tot het zeewater warmer is.

Afrikanen

Volgens de UNHCR komt het overgrote deel van de vluchtelingen uit Afrikaanse landen, "al zit er een enkele Syriër tussen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat gevluchte Syriërs opnieuw de zee bij Libië over trekken nu de route over de Balkan dicht zit."

In totaal zijn dit jaar al zeker tienduizend vluchtelingen van bootjes tussen Libië en Sicilië gehaald, en verdronken bij de oversteek 97 mensen, meldt de International Organization for Migration (IOM).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl