Merrick Garland staat naast Obama in de tuin van het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Obama wil gematigde Merrick Garland in Hooggerechtshof

President Obama heeft Merrick Garland voorgedragen als nieuwe rechter in het Hooggerechtshof. De 63-jarige Garland is nu rechter bij het gerechtshof van het District of Columbia, het op een na hoogste federale hof. Daarvoor was hij advocaat en openbaar aanklager.

Obama noemde Garland tijdens de bekendmaking van de nominatie een evenwichtige en integere rechter met een scherpe juridische geest. Volgens de president is de bescherming van de rechten van alle Amerikanen de rode draad die door de carrière van Garland loopt.

Garland wordt gezien als gematigd. Hij wordt door zowel Republikeinen als Democraten gesteund. Dat is belangrijk, want de Senaat moet de aanstelling bekrachtigen en de Republikeinen hebben daar de meerderheid.

Obama: Garland bij uitstek geschikt

De nieuwe rechter moet de vorige maand overleden Antonin Scalia opvolgen. De Republikeinen willen de benoeming uitstellen tot na de presidentsverkiezingen in november, maar de Democraten vinden dat te lang duren.

De zaak ligt gevoelig omdat voor het overlijden van Scalia vijf van de negen rechters in het Hooggerechtshof conservatief waren. De benoeming van een progressieve rechter zou ervoor zorgen dat de schaal doorslaat naar de andere kant.

Garland wordt niet gezien als progressief, maar de verwachting is wel dat hij vaker met de progressieven in het Hooggerechtshof zal meestemmen dan met de conservatieven. Zijn huidige functie bij het gerechtshof van het District of Columbia heeft Garland te danken aan de Democratische president Bill Clinton.

Leden van het Hooggerechtshof worden aangesteld voor het leven. Een nieuwe benoeming heeft daardoor veel invloed op de koers van de hoogste rechtbank van de VS.

Merrick Garland: de hoogste eer, behalve...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl