Merkel in het Duitse parlement
NOS Nieuws

Merkel pleit opnieuw voor Europese oplossing

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Bondskanselier Angela Merkel heeft in de Bondsdag opnieuw gepleit voor een Europese oplossing van de vluchtelingencrisis. Dat deed ze in een regeringsverklaring voorafgaand aan de EU-top, morgen en overmorgen.

Op die top staan de afspraken met Turkije centraal, dat in ruil voor onder meer 3 miljard euro extra bereid is vluchtelingen terug te nemen uit Griekenland als die daarna over Europa worden verspreid.

Daarmee zou een eind kunnen komen aan de ongecontroleerde en illegale instroom. "Veel vluchtelingen zullen teleurgesteld zijn dat ze niet zomaar ergens heen kunnen gaan. Europa is het eens dat niemand het recht heeft het land van asiel zelf uit te zoeken. Maar de vluchtelingen hebben wel recht op een menselijke behandeling". zei Merkel.

Grenssluitingen

Ze sprak zich opnieuw uit tegen grenssluitingen. "Aan de ene kant zie je dat de instroom nu tijdelijk vermindert. Maar we zien ook de situatie in Griekenland. Die moet ons zorgen baren".

Merkel blijft erbij dat Europa moet samenwerken om de oorzaken van de vluchtelingenstroom aan te pakken. Ze wees daarbij tussen de regels door naar de verkiezingswinst van de rechts-populistische Alternative für Deutschland, door te stellen dat de teleurstelling van de burgers alleen maar groter wordt als eenvoudige oplossingen niet duurzaam blijken te werken.

Kritiek op Turkije-deal

Merkels zusterpartij de CSU kijkt sceptisch naar de afspraken met Turkije. Die partij is bang dat vooral de visumverlichtingen tot nieuwe problemen zullen leiden, bijvoorbeeld omdat Turkse paspoorten makkelijk te vervalsen zouden zijn.

Merkel liet weten dat Europa geen concessies doet op eerdere afspraken over de verlichting van de visa-plicht. Ook zei ze dat wat haar betreft toetreding van Turkije tot Europa "op dit moment niet op de agenda staat" omdat het land Cyprus niet erkent en er veel twijfel is over Turkse wet- en regelgeving.

Ook eiste Merkel snelle toegang voor de NAVO tot de territoriale wateren van Turkije. "De marine mag nu alleen bij Lesbos varen, je ziet de stroom meteen naar andere eilanden ombuigen. Ook daar moeten we toegang toe hebben".

Tot slot gaf ze de Turken een schouderklopje. "Dat zij 2,7 miljoen vluchtelingen opvangen, kan niet genoeg geprezen worden," aldus de bondskanselier. "Het is weinig eervol dat Europa met 500 miljoen burgers het zo moeilijk vindt de lasten eerlijk te verdelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl