Frans Timmermans met de Turkse premier
NOS Nieuws

Timmermans: we sturen niemand zomaar terug naar Turkije

Vluchtelingen worden niet zomaar teruggestuurd naar Turkije. Dat zegt de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. "Terugsturen kan alleen als aan de internationale wetgeving is voldaan."

Dat betekent dat vluchtelingen worden gehoord, dat ze hun vluchtverhaal mogen vertellen en dat ze individueel worden beoordeeld.

Timmermans reageerde op de kritiek die afgelopen week over de hele wereld aanzwol over het uitzetten van vluchtelingen van Griekenland naar Turkije. "Niemand wordt zomaar teruggestuurd." Bovendien benadrukte hij dat er na een uitspraak recht is op hoger beroep.

Ruilplan

De komende dagen wordt in Brussel gesproken over het ruilplan met Turkije, waarbij Turkije vluchtelingen uit Europa terugneemt, waarna de EU-landen voor elke vluchteling een asielzoeker uit Turkije ophalen.

De Europese Commissie hoopt dat de leiders tijdens die top een overeenkomst zullen bereiken. "We willen geen Idomeni in Europa. We zullen onze rug niet naar de vluchtelingen keren. Idomeni moet niet de norm worden. Maar het zal niet makkelijk worden", waarschuwde Timmermans.

Volgens de Europese Commissie moeten in Griekenland, maar ook in Turkije nog wel enkele wetten worden gewijzigd voordat de eerste vluchtelingen ook echt kunnen worden teruggestuurd. De verwachting is dat dit snel kan gebeuren en dat het geen grote politieke problemen in de twee landen oplevert.

Volgens de Europese Commissie moeten in Griekenland, maar ook in Turkije, nog wel enkele wetten worden gewijzigd voordat de eerste vluchtelingen daadwerkelijk kunnen worden teruggestuurd. De verwachting is dat dit snel kan gebeuren en geen grote politieke problemen in de twee landen zal opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl