Distributiecentrum in Veghel
NOS Nieuws

Jumbo verbreekt akkoord, staking dreigt

Vakbond FNV is woest op supermarktketen Jumbo. Gisteravond werd er een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de distributiemedewerkers, maar de onderhandelaars van het supermarktconcern werden op het laatste moment teruggefloten door de directie.

"Volkomen onacceptabel", zegt FNV-bestuurder Henk van der Ploeg. "In de 40 jaar dat ik vakbondsbestuurder ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt." Hij dreigt met stakingen.

Te duur

Jumbo en FNV hadden afspraken gemaakt over de cao die geldt voor 3000 medewerkers. Er was afgesproken dat het loon met 1,75 procent zou worden verhoogd. Daarnaast was afgesproken dat voor werknemers van 22 jaar voortaan het volwassenen-loon zou gelden.

Volgens de supermarktketen moest het onderhandelingsresultaat intern nog worden voorgelegd ter goedkeuring. De directie zette een streep door de deal, omdat het te duur zou zijn.

"Jumbo is op dit moment al een van de duurste in de branche en het verschil zou met het vandaag opgestelde pakket alleen maar verder oplopen", schrijft de supermarktketen in een verklaring.

Zij hebben een probleem, niet wij

Henk van der Ploeg, FNV-bestuurder

"Zo werken de dingen niet, Jumbo heeft een intern probleem", zegt Van der Ploeg. Hij wil dat Jumbo zich aan het akkoord houdt. "Zij hebben een probleem, niet wij."

De vakbond wil nog deze week een ultimatum naar de supermarkt sturen. Wordt daar niet aan voldaan, dan wil de FNV gaan staken. Jumbo wil deze week weer met de onderhandelaars in gesprek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl