NOS Nieuws

Trump pakt hoofdprijs met winst in Florida, Rubio trekt zich terug

Trump: om zo te winnen is geweldig

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn concurrenten opnieuw een grote slag toegebracht. Bij de voorverkiezingen in Florida haalde hij de meeste stemmen waardoor alle 99 gedelegeerden in deze staat naar hem gaan.

Marco Rubio, Republikeins senator in Florida, had al zijn hoop gevestigd op zijn thuisstaat, maar hij eindigde op ruime afstand van Trump. Nog voordat alle stemmen waren geteld, maakte hij bekend dat hij uit de race stapt.

In een speech in Miami tot zijn aanhangers zei Rubio: "We staan aan de goede kant, maar niet aan de winnende." Rubio (44) had tot nu toe alleen in Minnesota, Puerto Rico en Washington D.C. gewonnen en lag ver achter op Trump en de nummer twee Ted Cruz.

John Kasich, die tot nu toe nauwelijks een rol speelde in de campagne, won in zijn thuisstaat Ohio, waar hij gouverneur is. Kasich weigerde de afgelopen tijd na verscheidene nederlagen om uit de race te stappen. Volgens hem zou winst in Ohio de strijd tussen de Republikeinen 'resetten'.

Tot nu toe werden de stemmen proportioneel verdeeld, maar dat is bij de Republikeinse voorverkiezingen in Florida en Ohio niet het geval. Degene met de meeste stemmen krijgt in deze staten alle gedelegeerden achter zich.

Er werd niet alleen in Florida en Ohio gestemd. Ook in Illinois en North Carolina werd gestemd. In beide staten won Trump en werd de conservatieve Texaanse senator Ted Cruz tweede. In Missouri is er nog geen uitslag. Trump en Cruz zijn daar verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

Velen binnen de Republikeinse partij zijn fel tegen Trump en willen koste wat kost voorkomen dat hij de nominatie voor de partij binnensleept. Zij hebben hun hoop gevestigd op een zogeheten contested convention. Die komt er als geen van de kandidaten de absolute meerderheid haalt. Bij de partijconventie in Cleveland, Ohio, in juli moeten de gedelegeerden dan met elkaar gaan onderhandelen over wie de nominatie krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl