Gerrit Schotte
NOS Nieuws

'Schotte manipuleerde veiligheidsdienst'

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Door correspondent Dick Drayer

Een groep van dertig bezorgde burgers heeft op Curaçao aangifte gedaan van strafbare feiten bij de veiligheidsdienst VDC. Die zouden zijn gepleegd tijdens de regeerperiode van ex-premier Gerrit Schotte, tussen 2010 en 2012. Schotte werd afgelopen vrijdag veroordeeld voor corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen van geld.

Volgens de bezorgde burgers heeft de voormalige premier de veiligheidsdienst geheel naar zijn hand gezet. Daardoor had hij toegang tot alle dossiers, inclusief zijn eigen en die van mensen in zijn directe omgeving. Bovendien was Schotte in staat om gegevens aan te passen of te laten verdwijnen.

Eigen inlogcode

De strafbare feiten zijn volgens de aangevers vrijwel direct na zijn aanstelling als premier begonnen. Eerst verving Schotte het hoofd van de veiligheidsdienst, daarna bemoeide hij zich actief met zijn eigen screening en die van een aantal ministers in zijn kabinet.

De netwerkbeheerder werd via een door Schotte aangesteld interim-hoofd van de dienst gedwongen een inlogcode te maken voor de ex-premier, zodat hij bij alle digitale inlichtingen online kon. Dat lukte in eerste instantie niet, omdat de netbeheerder de protocollen van de veiligheidsdienst in acht nam.

Eind 2011 kreeg de nieuwe, door Schotte aangestelde crisismanager de wachtwoorden wel in handen en werd er een kopie van alle data gemaakt. Die kwam in handen van de Colombiaanse veiligheidsdienst met wie Schotte contact had gezocht. De ex-premier kon vanaf dat moment ook data binnen het systeem aanpassen of verwijderen.

Coup

De netwerkbeheerder werd op non-actief gezet. Die meldde zich bij de Ombudsman, waarna een deel van de informatie uitlekte. Om de schade voor hemzelf te beperken greep Schotte in mei 2012 in en zette vier VDC-agenten opzij. Schotte belegde een persconferentie, waarop hij stelde dat de vier een coup hadden willen plegen.

De bezorgde burgers stellen in hun aangifte dat ook na de val van het kabinet-Schotte opeenvolgende regeringen niets deden aan de situatie binnen de veiligheidsdienst. Een aantal hooggeplaatste functionarissen die door Schotte waren benoemd, zijn nooit gescreend en werken daar nu nog steeds. Onder hen is het huidige hoofd van de dienst, Michael Römer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl