Provincie Groningen wil woningmarkt aanpakken
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Krimp kan Groningen 1 miljard euro kosten

Als er niet wordt ingegrepen in de woningmarkt in de Groningse krimpgebieden, lopen de kosten in 2030 op tot 1 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Groningen.

Het geld is nodig om leegstaande woningen op te kopen en te slopen. Het is goedkoper om al in te grijpen voordat de huizen verloederen, schrijven de onderzoekers. Als de komende jaren gewerkt wordt aan vernieuwing van de woningvoorraad, kost dat 737 miljoen euro.

De komende jaren komen steeds meer koopwoningen leeg te staan in de drie krimpgebieden De Marne, Eemsdelta en Oost-Groningen. De verwachting is dat in 2040 bijna een kwart van de huizen in die gebieden onbewoond is, meldt RTV Noord. Dat komt neer op ongeveer 14.000 woningen.

Niets doen is geen optie

Gedeputeerde Eelco Eikenaar

De provincie wil ingrijpen met steun van het rijk en de banken: woningen opkopen, slopen of samenvoegen. "Niets doen is geen optie", zegt provinciebestuurder Eelco Eikenaar (SP). "Dit is niet alleen een probleem van de woningeigenaren. Dit is een nationaal probleem."

De provincie stopt twee miljoen euro in een fonds. "Een druppel op een gloeiende plaat", erkent de gedeputeerde. "Maar we willen ergens beginnen. In Oost-Groningen doen banken al voor een deel mee, maar Minister Blok voor Wonen is nog onvoldoende doordrongen van de problematiek."

Door te wachten met ingrijpen lopen de kosten volgens de onderzoekers dus alleen maar op, tot 1 miljard in 2030. Maar de sanering van de woningen in de krimpgebieden gaat hoe dan ook honderden miljoenen kosten.

Advertentie via Ster.nl