Kees van der Staaij leest de Grondwet
NOS Nieuws

Bijna 100-jarige SGP is zich aan het vernieuwen

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma's geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 7: de SGP.

De SGP heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. De orthodox-christelijke partij wordt steeds politieker. Dat begon in 2010, toen premier Rutte voor steun aanklopte bij de net aangetreden politiek leider Kees van der Staaij. Sindsdien is de SGP als 'constructieve oppositiepartij' uit de schaduw gekomen.

Van der Staaij heeft laten weten dat hij weer lijsttrekker wil zijn. Het hoofdbestuur is daar blij mee en heeft hem officieel voorgedragen. De SGP-voorman weet een breed publiek - van ouderen én jongeren - aan te spreken. Het partijcongres moet zijn voordracht nog goedkeuren, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit te zijn.

Politiek verslaggever Margreeth Boer: "Dat de partij steeds politieker wordt, zie je ook op congressen van de SGP. Tot voor kort waren dat nogal besloten bijeenkomsten, die niet veel politieke urgentie uitstraalden. Maar nu discussiëren de partijleden echt over politieke thema's."

In aanloop naar de verkiezingen van 2017 wordt voor het eerst ook een partijcongres gehouden dat over het verkiezingsprogramma gaat. Partijleden kunnen daar wijzigingsvoorstellen indienen. Voorheen stelde het hoofdbestuur - na consultering van de afdelingen - het programma vast. "Voor de partij is het een spannend proces", zegt Boer. "Maar het past in de vernieuwingsslag die de partij aan het maken is."

  • ANP
    Van der Staaij heeft de lachers op zijn hand tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen
  • ANP
    Lilian Janse uit Vlissingen, de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat stelde bij verkiezingen
  • ANP
    Van der Staaij eind 2014 in het Torentje, waar crisisoverleg is over de zorgwet van minister Schippers

De SGP is in 1918 opgericht en is de oudste politieke partij in de Tweede Kamer. Het zetelaantal is nooit meer dan drie geweest. Maar de partij hoopt nu te groeien van drie naar vier. Sinds 2010 heeft de SGP het kabinet een paar keer aan een meerderheid in de Eerste Kamer geholpen. Die rol van constructieve oppositiepartij lijkt te lonen. In peilingen staat de partij nu geregeld op vier zetels.

De SGP profileert zich als een conservatieve pro life-partij. Ze maakt zich sterk voor het bedrijfsleven, een kleine overheid en het klassieke gezin. Ze is tegen abortus en euthanasie.

Recentelijk trok de SGP-campagne tegen overspel veel aandacht. Van der Staaij wilde een verbod op spotjes voor de datingsite Second Love, waarin gehuwden worden opgeroepen om vreemd te gaan. Hij noemde ze weerzinwekkend en verwoestend voor relaties en gezinnen.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van afgelopen jaar hield Van der Staaij een pleidooi tegen abortus:

SGP-leider Van der Staaij spreekt zich uit tegen abortus

De partij heeft een stabiele aanhang in het behoudende deel van de protestantse kerken. "Maar ze richten zich nu ook nadrukkelijker op andere christenen", zegt Margreeth Boer. "De SGP hoopt dat die groep zich aangesproken voelt door het conservatieve programma en de betrouwbaarheid van de partij."

Het nieuwe SGP-logo
De SGP is salonfähig geworden

Andere artikelen over 'Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan', kunt u hier vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl