Exporttomaten op de veiling in Zaltbommel
NOS Nieuws

Export naar Oekraïne zeer beperkt

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Slechts 0,3 procent van de Europese export van vorig jaar ging richting Oekraïne. Voor de Europese Unie en Nederland is Oekraïne dan ook een zeer kleine handelspartner. Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van laatste cijfers. De export is goed voor zo'n 14 miljard euro per jaar.

Omgekeerd is Europa wel een belangrijke handelspartner voor het Oost-Europese land. Ruim een derde van de export vanuit Oekraïne was bestemd voor de EU -goed voor 13 miljard euro.

Alvast ingevoerd

De handel tussen Europa en Oekraïne kwam na de eeuwwisseling pas echt van de grond en steeg jaarlijks met zo'n 20 procent. Daar kwam eind 2013 verandering in door de politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne. De handel met Europa zakte direct in.

Omdat de economie in Oekraïne zeer snel verslechterde heeft Europa enkele voordelen uit het handelsverdrag alvast ingevoerd. Een uitzonderlijke actie, bedoeld om de economie in Oekraïne te stimuleren. Eerst werden alleen de voordelen voor Oekraïense bedrijven ingevoerd, zodat ze makkelijker met Europa kunnen handelen. Bedrijven moesten overeind blijven en de economie moest verder groeien.

Geen scenario's

Maar sinds begin dit jaar genieten ook Europese en Nederlandse bedrijven alvast van een aantal voordelen van het handelsverdrag. Zo betalen exporteurs van bloemen en planten nu al 5 tot 20 procent minder aan importheffingen. In andere sectoren kan dat voordeel oplopen tot zo'n 35 procent, zegt het ministerie van Buitenlandse Handel. Verplichte technische voorschriften, labels of etiketten hoeven niet meer, waardoor de kosten voor exporteurs flink omlaag gaan.

De vraag is nu wat er gaat gebeuren als het handelsverdrag niet doorgaat. "Daar hebben wij nog geen scenario's voor liggen", zegt Sietze Vermeulen van het ministerie Buitenlandse Zaken. "Stel, Nederland stemt tegen het associatieverdrag en het kabinet en het parlement nemen dat stemadvies over, dan moet er in Brussel overleg plaatsvinden."

In zo'n geval zouden de reeds ingevoerde voordelen volgens Nederland moeten worden stopgezet.

320 bedrijven

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is vandaag in Oekraïne aangekomen voor een driedaagse handelsmissie. Op dit moment zijn er zo'n 320 Nederlandse bedrijven actief in het Oekraïne. Ploumen hoopt dat dat aantal snel zal uitbreiden.

"Daarom is het associatieverdrag ook zo van belang: het gaat over economische en politieke hervormingen en het wegnemen van hindernissen, waardoor handel straks nog makkelijker gaat." Vooral voor bedrijven in landbouw, voedingsindustrie maar ook voor transport en logistieke sector liggen er kansen in Oekraïne, zegt Ploumen.

Twee derde van het associatieverdrag met Oekraïne gaat over handel. Op 6 april kan er in Nederland gestemd worden, voor of tegen een associatieverdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl